Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».
Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Βρετανός Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας», με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό της Μεγάλης Βρετανίας για τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η αυστηρή χορτοφαγία είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας, λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους σε συγκεκριμένους λαούς, όπως για παράδειγμα η Ινδία.

Οι επονομαζόμενοι και Vegans (Βίγκανς αποκαλούνται και στην Ελλάδα) είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, που δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους.

Οι vegan είναι κατά της οποιασδήποτε εκμετάλλευσης των ζώων και σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου, οι αυστηρά χορτοφάγοι δεν τρέφονται ούτε με τα παράγωγα των ζώων, δηλαδή μέλι, γάλα και αυγά.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των vegan αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η αντίληψη αυτή προκύπτει από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον.