Η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/63/278) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου.

Εμπνευστής της ημέρας είναι ο ακτιβιστής Τζον ΜακΚόννελλ, ο οποίος πρότεινε το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO, στο Σαν Φρανσίσκο, την καθιέρωσή της. Ωστόσο καθιερώθηκε ένα χρόνο μετά, δηλαδή το 1970 στις ΗΠΑ, χάρη στην πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ο Μακ Κόνελ πρότεινε αρχικά την 21η Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο, ωστόσο τελικά η πρώτη «Ημέρα της Γης» γιορτάστηκε στις 22 Απριλίου.

Από τότε καθιερώθηκε η συγκεκριμένη γιορτή, η οποία συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network)  σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και κατά συνέπεια του δικού μας.

Η 22α Απριλίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως διεθνής «Ημέρα της Γης» μόλις το 2009.

Η φετινή επέτειος των 50 χρόνων έχει ξεχωριστή σημασία καθώς πραγματοποιείται σε καιρό πανδημίας, κάτι που δίνει ώθηση προκειμένου να σκεφτούμε δυο φορές τη γη μας,  τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, και να τον φροντίσουμε εμείς, όλοι μαζί, με έναν διαφορετικό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με την ιστορία της Γης