Το 2020 συνολικά 6 ελληνικά πλοία τιμήθηκαν με το ειδικό Rescue Award, καθώς παρείχαν βοήθεια στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς

Η ελληνική ναυτοσύνη δεν ξεχωρίζει μόνο για την τεχνογνωσία της αλλά και για το ανθρώπινο πρόσωπό της. Τα πληρώματα ελληνόκτητων πλοίων για μία ακόμη χρονιά ξεχώρισαν γιατί συνέβαλλαν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών που κινδύνεψαν στις θάλασσες του κόσμου.

Στα φετινά AMVER AWARDS τιμήθηκαν 217 ελληνικές εταιρείες και τα 2.023 πλοία τους που συμμετείχαν εθελοντικά στο πρόγραμμα AMVER για περισσότερες από 128 ημέρες μέσα στο χρόνο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα είχε μια μοναδική πρωτιά ως χώρα, καθώς έλαβε περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER. Πρωτιά περηφάνιας και αισιοδοξίας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας αλλά και το ναυτικό ήθος που επιδεικνύει η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

RESCUE AWARDS 2020

Το 2020 6 ελληνικά πλοία τιμήθηκαν με το ειδικό Rescue Award, καθώς ανταποκρίθηκαν και παρείχαν βοήθεια στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διασώζοντας 79 ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Τα πλοία που βραβεύτηκαν είναι:

M/T PLATYTERA της ASTRA SHIPMANAGEMENT INC.

M/V JAGUAR MAX της ENTERPRISES SHIPPING & TRADING S.A.

M/V THEBE της NAVARONE S.A.AMVER AWARDS

M/T HELLAS POSEIDON της LATSCO MARINE MANAGEMENT INC.

M/T KING PHILIPPOS της LATSCO MARINE MANAGEMENT INC.

M/T NISSOS DELOS της KYKLADES MARITIME CORPORATION

FIDELITY AWARDS 2020

Η συνεχής παρουσία τριών ελληνικών εταιριών την τελευταία δεκαετία με τα περισσότερα πλοία στο σύστημα ΑMVER τιμήθηκε με τα Fidelity Awards.

Οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι:

Στην 1η θέση η Tsakos Group of Companies με 573 πλοία

Στην 2η θέση η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου με 524 πλοία

Στην 3η θέση η Danaos Shipping Co. Ltd. Του δρ Γιάννη Κούστα με 520 πλοία

Τα AMVER AWARDS είναι αφιερωμένα στα πληρώματα, τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες του πλοίων και τιμούν την αφοσίωσή τους που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας του προγράμματος.

To ηλεκτρονικό Σύστημα AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) ιδρύθηκε το 1958 από την Αμερικανή Ακτοφυλακή. Είναι ένα διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να παρέχουν βοήθεια στη θάλασσα, σώζοντας ζωές και περιουσίες.

Σήμερα, περισσότερα από 22.000 πλοία από περισσότερες από 100 χώρες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα AMVER και περισσότερα από 8.5000 πλοία δηλώνουν καθημερινά τη θέση τους στο σύστημα.

Από το έτος 2000, περισσότερες από 2.800 ζωές έχουν σωθεί από πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AMVER. Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία των πλοίων, των εταιρειών διαχείρισης πλοίων, των Αρχών Έρευνας και Διάσωσης, των παρόχων επικοινωνιακών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων για την υποστήριξη αυτού του διεθνούς ανθρωπιστικού προγράμματος.

Το 1971 η Αμερικανή Ακτοφυλακή θέσπισε τα ετήσια AMVER AWARDS για να αναγνωρίσει και να τιμήσει τα συμμετέχοντα πλοία που παραμένουν ενεργά στο πρόγραμμα για τουλάχιστον 128 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Ο θεσμός των βραβείων συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της συμμετοχής και της αφοσίωσης στο σύστημα AMVER.

Το Λεύκωμα AMVER

Κάθε χρόνο το Propeller club Πειραιά σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και την Αμερικανική Ακτοφυλακή, οργανώνει τη λαμπερή εκδήλωση της απονομής των βραβείων AMVER.

Φέτος, οι δύσκολες συνθήκες και οι περιορισμοί που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας, ανάγκασαν τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Club να πάρει μια δύσκολη απόφαση και να μην προχωρήσει στην οργάνωση της τελετής.

Αντ’ αυτού, το Propeller Club Πειραιά εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα πολυτελές, αφιερωματικό Λεύκωμα για τον θεσμό των ΑMVER και των AMVER Awards 2020.

«Mε την πρωτοβουλία μας αυτή το Propeller Club Πειραιά τιμά τον σημαντικό αυτό θεσμό που τατελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με το club μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά Κωστής Φραγκούλης «και βεβαίως όλες τις εταιρίες, τα πλοία και τα πληρώματά τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και εκπροσωπούν επάξια το ναυτικό ιδεώδες στη θάλασσα».

Στο καλαίσθητο, hard copy Λεύκωμα 156 σελίδων παρουσιάζονται όλες οι εταιρίες και τα πλοία τους που πήραν μέρος φέτος στο πρόγραμμα, όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν σε διασώσεις, καθώς και οι τρεις εταιρείες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά την τελευταία δεκαετία.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των βραβεύσεων είναι οι παρακάτω:

Στο περιεχόμενο του Λευκώματος περιλαμβάνεται επίσης ένα φωτογραφικό flash back αφιέρωμα στα βραβεία AMVER και την ιστορία τους, καθώς και ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Propeller Club Πειραιά.

Το Λεύκωμα είναι στα Αγγλικά και δεν υπάρχουν διαφημίσεις, παρά μόνον έχουν τιμηθεί με το λογότυπό τους όσες εταιρίες έχουν προβεί σε δωρεές προς το σωματείο, με αφορμή τα βραβεία AMVER 2020 και την έκδοση του επετειακού Λευκώματος. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα Λευκώματα θα προσφερθούν δωρεάν ως ένδειξη αναγνώρισης προς τους υποστηρικτές που συνεισέφεραν σε αυτή την προσπάθεια.

Εκτός από όλους τους πολύτιμους υποστηρικτές του το Propeller Club Πειραιά ευχαριστεί θερμά και δύο μέλη του για την σημαντική τους συμβολή στη δημιουργία του Λευκώματος: του Πήτερ Οικονομίδη, Brand Strategist και του Γιώργου Φουστάνου, Ναυτιλιακού Ερευνητή και Συγγραφέα.