Το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει την πολιτική των επιδομάτων και των pass δίνοντας ένα νέο έκτακτο επίδομα (τύπου επιταγή ακρίβειας) λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε λιγότερους, ωστόσο, δικαιούχους από τις προηγούμενες φορές.

 

Αυτή τη φορά το επίδομα δεν θα ονομάζεται «επιταγή ακρίβειας», αλλά επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και θα δοθεί και πάλι σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι διαφορές του φετινού χριστουγεννιάτικου έκτακτου επιδόματος, που θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Δεκέμβριο, είναι σημαντικές σε σχέση με πέρυσι, καθώς όπως φαίνεται αποκλείεται μία μεγάλη κοινωνική ομάδα, ενώ υπάρχει και μείωση στο ποσό.
Όσα γνωρίζουμε για την «επιταγή ακρίβειας» των Χριστουγέννων 2023
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προχωρά σε μία σειρά από ενισχύσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Ένα από αυτά είναι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Θα είναι της τάξεως των 150 ευρώ και οι δικαιούχοι θα προέρχονται από δύο κατηγορίες πολιτών.

Δικαιούχοι των 150 ευρώ είναι:

Α) οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά

Β) οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πληρωμής δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο η ενίσχυση θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Πέρυσι είχε πληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι διαφορές σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022
Εκτός από την μείωση κατά 100 ευρώ, σε σύγκριση με την περυσινή ενίσχυση η οποία ήταν 250 ευρώ, μειώθηκαν και οι δικαιούχοι. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, καθώς αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων.

Συγκεκριμένα αποκλείεται μία μεγάλη κατηγορία, αυτή των ανέργων.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 είχαν λάβει στον λογαριασμό τους 250 ευρώ, έπειτα από αίτηση στο gov.gr και100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Ποιοι άλλοι θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση τα Χριστούγεννα 2023
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και παρεμβάσεις για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τους δικαιούχους επιδόματος ΑμεΑ και του επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ.