Αρχή της Ινδίκτου: Σήμερα η Εκκλησία προσεύχεται για το φυσικό περιβάλλον

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ: Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει σήμερα την αρχή της Ινδικτιώνος – από την λατινική λέξη «indictio», η οποία σημαίνει ορισμός – δηλαδή την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από την συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν δια θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε ετών το ποσόν του ετησίου φόρου, που εισέπρατταν αυτήν την εποχή για την συντήρηση του στρατού. Κατ’ επέκτασιν καθιερώθηκε να ονομάζονται ινδικτιώνες και οι δεκαπενταετείς αυτοί κύκλοι που άρχισαν επί Καίσαρος Αυγούστου, τρία χρόνια πριν από την γέννηση του Χριστού.

Πριν από λίγα χρόνια η Εκκλησία μας με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον.

«Η μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον αποτελεί ουσιαστική έκφραση της εκκλησιαστικής ζωής»

Στο φετινό μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικεντρώνεται σε ένα ζήτημα που όλο και περισσότερο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό της οικολογικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια την προστασίαν της κτίσεως δεν εγεννήθει ως αντίδρασις εις την σύγχρονον οικολογικήν κρίσιν, δεν είναι δημιούργημά της.

Αυτή ήτο απλώς η αφορμή και η ευκαιρία διά να εκφράσει, να αναπτύξει, να διακηρύξει και να προβάλει η Εκκλησία τας οικοφιλικάς αρχάς της. Θεμέλιον της αδιαπτώτου μερίμνης της Εκκλησίας δια το φυσικόν περιβάλλον είναι αυτή η εκκλησιολογική ταυτότης και η θεολογία της.

Ο σεβασμός και η προστασία της κτίσεως είναι διάστασις της πίστεώς μας, περιεχόμενον της ζωής μας εν Εκκλησία και ως Εκκλησίας. Η ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι «βιωμένη οικολογία», έμπρακτος σεβασμός και μέριμνα δια την δημιουργίαν και πηγή των οικολογικών δραστηριοτήτων της».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις φωτιές που πλήττουν τον πλανήτη

Την θλίψη του αλλά και της βαθιά του ανησυχία για τα πρωτοφανή κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές που πλήττουν τον πλανήτη, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κρούει για μία ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί σε συστράτευση για άμεση λήψη μέτρων.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με ακραία κύματα καύσωνα και εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο – από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και τις έρημες περιοχές της Αφρικής και από τις συνήθως καλυμμένες με χιόνι περιοχές της Αρκτικής και της Αλάσκας μέχρι την Ισπανία και τη Σιβηρία. Κάθε μήνα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με θερμοκρασίες ρεκόρ και πρωτοφανείς καύσωνες, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα.

Ο -γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες- Οικουμενικός Πατριάρχης υπογραμμίζει ότι η ένταση αυτών των πυρκαγιών και καταιγίδων αυξάνεται προοδευτικά και ενισχύεται, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων

«Ο αντίκτυπος αυτών των πυρκαγιών θα μπορούσε να αντηχεί για γενιές, επηρεάζοντας το έδαφος, τις υποδομές και τους ανθρώπους. Τα δέντρα είναι ζωτικά για το έδαφος, για την επιβίωσή μας και για την ψυχή μας.

Τα δέντρα δεν είναι απλώς πολύτιμα για την αισθητική τους ομορφιά ή για εμπορικό όφελος, αλλά είναι ουσιαστικά η άμυνά μας απέναντι στην αλλαγή του κλίματος.

Τέτοια ακραία φαινόμενα μας υποχρεώνουν να εξετάσουμε πόσο εύθραυστη είναι η φύση, τους περιορισμένους φυσικούς πόρους αλλά και την μοναδική ιερότητα της δημιουργία» αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Scroll to Top