Την απόφαση να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες πώλησης του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» οριστικοποίησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη με κεντρικό θέμα τις αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Lazard που αναλαμβάνει σύμβουλος της Ελλάδας για θέματα χρέους, ενώ την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Στην ατζέντα του ΚΥΣΟΙΠ βρέθηκαν τόσο η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, τα ζητήματα της σύμβασης παραίτησης, των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και της εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας επιλύθηκαν, ενώ δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ εντολή να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος με τους συμβούλους που είχαν επιλεγεί τον Ιούνιο.

H πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης

«Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.-

  • «Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.

Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ο υπουργός.

  • Η ανακοίνωση της κομβικής αυτής κυβερνητικής απόφασης έγινε δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο θα κατατεθεί και επίσημα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Την Παρασκευή το αίτημα για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν δρομολογήσει την επίσημη κατάθεση αιτήματος την Παρασκευή στο Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, με την καταβολή ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο άνω του 5% σήμερα.

Την ίδια στιγμή υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού με επιτόκια χαμηλότερα του 2% και συγκεκριμένα στο 1,6%, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 75 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή από το βήμα της ΔΕΘ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά» προσθέτοντας πως στόχος είναι «η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το ταχύτερο δυνατό».