Επειδή σε άρθρο μου στο προσωπικό μου τοπικό ιστολόγιο ανέφερα πόσο αντιδημοκρατικό θεωρώ το νέο σχέδιο νόμου το οποίο έφερε η νέα κυβέρνηση στη Βουλή δήθεν για να «λύσει» το θέμα της κυβερνησιμότητας των δήμων. Βλέποντας τις αντιδράσεις  που υπήρχαν από ορισμένους αναγνώστες σκέφτηκα πως ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθούν όλοι είναι να σας παρουσιάσω ΠΛΗΡΕΣ και χωρίς σχολιασμό το εν λόγω σχέδιο νόμου. 

Κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα παρακάτω)  διαβάστε το όλο και μετά ο καθένας σας ξεχωριστά κρίνετε εάν ήμουν υπερβολικός ή όχι στις διατυπώσεις μου.

Στην ουσία το σχέδιο νόμου καταργεί το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους και δημιουργεί «αλάθητες» επιτροπές οι οποίες θα διαχειρίζονται κατά το δοκούν τα εκατομμύρια ευρώ της κρατικής επιχορήγησης.

Υπεύθυνη για την σωστή λειτουργία της θα είναι η μειοψηφούσα παράταξη που στην περίπτωση του δήμου Ηλιούπολης για το οποίο  εγράφη και το σχετικό κείμενο στο ιστολόγιό μου διαθέτει μόλις 6 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους αλλά με τον νέο προς ψήφιση σχέδιο Νόμου θα νομιμοποιείται να έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ πλειοψηφία σε επιτροπές που στο παρελθόν δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα σε μια σειρά δήμους της χώρας μας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσοι βουλευτές ψηφίσουν αυτό το «έκτρωμα» δίνουν «όπλα» στην ΔΙΑΠΛΟΚΗ την οποία καθιστούν υπεράνω και της δημοκρατικής επιλογής των δημοτικών συμβούλων να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς μια διοίκηση που θα θέλει να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ τα πάντα.

Με την ίδια λογική αύριο ίσως φέρουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την υποχρεωτική ψήφιση νομοσχεδίων από την κυβερνητική πλειοψηφία απαξιώνοντας πλήρως τον θεσμό του βουλευτή.

Αλλά εκεί δεν τολμάνε γιατί υπάρχει η Ε.Ε που θα τους εμποδίσει. Στην περίπτωση των δήμων και των Περιφερειών και επειδή αυτές διαχειρίζονται ΕΣΠΑ καλό θα ήταν οι δανειστές μας να πληροφορηθούν πως η φιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλλει λογικές που δεν συνάδουν με την Αστική μας Δημοκρατία και δεν συναντάς σε κανένα δυτικό κράτος.

Ακόμα και σε αυτά όπου η απλή αναλογική είναι καθιερωμένη χρόνια όπως στην Ιταλία. Θεωρώντας πως κανένα άλλο κόμμα δεν θα ψηφίσει κάτι τέτοιο καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να το ξανασκεφτεί και να κάνει όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην είναι απλώς «γλάστρες» αλλά να μπορούν να ανατρέψουν με την ψήφο τους ότι θεωρούν ΠΑΡΑΝΟΜΟ και εν πάση περιπτώσει δεν συνάδει με την δική τους λογική ή ηθική.

αλλαγές-στη-λειτουργία-των-ΟΤΑ-αναλυτικά

Σ.Μ