Δεν είχαν επανυπολογιστεί 222.989 συντάξεις παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έως και την τελευταία ώρα παραμονής της στην εξουσία συνέχιζε το κατενάτσιο για την αποστολή των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους συνταξιούχους.

Έγγραφο το οποίο παρουσιάζουν «Τα Νέα» αποκαλύπτει τον αριθμό των συντάξεων αυτών, καθώς και ότι 62.402 από τις συντάξεις αυτές αφορούν ασφαλισμένους του πρώην ΝΑΤ. Πρόκειται για έγγραφο της Διεύθυνσης Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του ΕΦΚΑ το οποίο αποκαλύπτει την αλήθεια μετά τις έντονες πιέσεις που έχει ασκήσει για το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αλλά και ο νέος διοικητής του φορέα Χρήστος Χάλαρης.

Ο κ. Βρούτσης δηλώνει αποφασισμένος, παρά το νέο αγκάθι των 222.989 μη επανυπολογισμένων συντάξεων, να τηρήσει τη δέσμευση αποστολής των νέων εκκαθαριστικών μέσα στον Σεπτέμβριο. Σε δηλώσεις του χθες στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε επίσης ότι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούν τις 470.000. «Δυστυχώς δεν μπορώ να πω με ακρίβεια ακόμη το πόσες είναι. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες, σίγουρα περνάνε τις 470.000 οι συνολικές εκκρεμότητες σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις, από αυτές οι 65.000 είναι οι συντάξεις χηρείας» τόνισε χαρακτηριστικά. «Εχουμε στρέψει όλο μας το ενδιαφέρον και την προσοχή στην απονομή αυτών των συντάξεων. Οργανώνουμε τον ΕΦΚΑ στην κατεύθυνση της απονομής των συντάξεων» σημείωσε ο Βρούτσης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ανοιχτές πληγές που έχει κληρονομήσει το υπουργείο από την προηγούμενη κυβέρνηση παραμένουν πολλές.

«Μία από αυτές είναι το κρίσιμο θέμα του επανυπολογισμού, στο οποίο υπάρχουναρνητικές εξελίξεις. Από 1ης Ιανουαρίου 2019 δεν έχουν εμφανιστεί τα εκκαθαριστικά των συντάξεων. Ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχα δεσμευθεί ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Ωστόσο χθες ενημερώθηκα ότι για περίπου 223.000 συνταξιούχους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και γι’ αυτό καθυστερούσαν τα εκκαθαριστικά» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «επιβεβαιώνεται ότι έλεγαν ψέματα και επαληθεύεται υποψία που είχαμε γιατί δεν παρουσιάζονταν τα εκκαθαριστικά».

Τονίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε παρανόμως – προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη – σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι λόγοι της απόκρυψης ήταν οι παρακάτω: 1Για να μη δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική προσωπική διαφορά. 2Για να μη διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο Ν. 4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου. Διευκρινίζεται ότι το όλο θέμα αφορά τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και τις 12 Μαΐου 2016 (πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες. Η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς ήδη έχει παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, αλλά και τις δικαστικές προσφυγές.

Η ανεξάρτητη Αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).