Ημέρα μνήμης και διεκδικήσεων για την Τρανς κοινότητα

Εν όψει της 20η Νοεμβρίου Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης, για όλους τους τρανς ανθρώπους, που υπήρξαν θύματα ακραίας βίας και δολοφονήθηκαν λόγω της ταυτότητας φύλου τους, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, «τρέχει» την καμπάνια με τίτλο «Have to Be Heard- Transphobia Kills».

Στόχος η καταπολέμηση της τρανσφοβίας, των αποκλεισμών, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης που βιώνουν οι τρανς, φυλοδιαφορετικοί και ίντερσεξ άνθρωποι σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής τους ζωής.

«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της  Ρατσιστικής Βίας, περίπου το 20% επί του συνόλου των ρατσιστικών επιθέσεων είναι κατά τρανς ανθρώπων» τονίζει στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού. «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν τα κατάλληλα θεσμικά μέτρα από την πολιτεία και παράλληλα δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με στόχο την άρση προκαταλήψεων. Οι τρανς άνθρωποι είναι οι πλέον αποκλεισμένη μειονότητα από τον χώρο της εργασίας, παρότι υπάρχει σχετική νομοθεσία με αποτέλεσμα τα άτομα της κοινότητάς μας να ζουν είτε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είτε να αναγκάζονται σε εργασία στο σεξ. Θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία π.χ. να υπάρξουν επιδοτούμενες θέσεις εργασίας όπως σε άλλες αποκλεισμένες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία, οι Ρομά, κ.α.

Πολλαπλές διακρίσεις

«Αν μιλήσουμε για αξιοκρατία θα ήθελα κάποιος  να μου πει» αναρωτιέται η κ. Γαλανού,  «αν είναι αξιοκρατικό να είναι αποκλεισμένοι από την εργασία μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με μόνο λόγο ότι είναι τρανς; Όταν ανεχόμαστε την άνιση μεταχείριση σε οποιονδήποτε τομέα δικαιολογούμε και την περιφρόνηση και τον αποκλεισμό και εντέλει τις διακρίσεις και το τυφλό μίσος» επισημαίνει, η πρόεδρος του Σ.Υ.Δ., αναφέροντας τις πολλαπλές διακρίσεις και ανισότητες που πλήττουν την τρανς κοινότητα όπως: περιορισμένη πρόσβαση και αποκλεισμούς από τον χώρο της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας, απ’ το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Παράλληλα το Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών ζητά η διαδικασία για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου να διενεργείται  εξωδικαστικά

Η καμπάνια «HaveTo Be Heard – Transphobia Kill’s»

Η καμπάνια «HaveTo Be Heard – Transphobia Kill’s» που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «TogetherWeCan», με την υποστήριξη του International Trans Fund.

Για τις ανάγκες της καμπάνιας «Have To Be Heard – Transphobia Kills» φωτογραφήθηκαν δέκα τρανς άνθρωποι, μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Μην κλείνεις τα μάτια σου στην τρανσφοβία και το ρατσισμό. Η τρανσφοβία σκοτώνει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Πλατφόρμας Καταγραφής Δολοφονιών Τρανς και Φυλοδιαφορετικών Ανθρώπων, από τις 1 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, καταγράφηκαν 330 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων.
Οι περισσότερες από τις δολοφονίες σημειώθηκαν στη Βραζιλία με 132 καταγεγραμμένα περιστατικά, στο Μεξικό 65 και στις ΗΠΑ 31 περιστατικά δολοφονιών.
Αυτός ο αριθμός όμως στην πραγματικότητα είναι υπερ-πολλαπλάσιος. Σε πολλές χώρες δεν καταγράφονται καν τα περιστατικά, ενώ σε άλλες οι τρανς άνθρωποι δεν καταγράφονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.