Εκρηκτική η κατάσταση στο προσφυγικό – Σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο

Ωρολογιακή βόμβα είναι το hot spot της Μόριας καθώς περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, την ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται μέρα με την μέρα στο Βόρειο Αιγαίο – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό το Σάββατο

Την αυξημένη κίνηση των ροών δείχνουν οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί από τη Δευτέρα μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, η Μυτιλήνη έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564. Συνολικά, δηλαδή, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, την ώρα που ο καιρός αρχίζει και «αγριεύει», με τις ζωές των ανθρώπων αυτών να βρίσκονται σε κίνδυνο.

mor3.jpg
Στοιβαγμένοι πάνω από 12.000 άνθρωποι στην Μόρια.stonisi.gr

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει δεχτεί η Μυτιλήνη, η οποία την Παρασκευή μόνο δέχτηκε 439 άτομα, ενώ είχαν προηγηθεί 228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη και 247 την Πέμπτη.

Η διαχείριση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στη Μόρια και σχεδόν 15.000 στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης των εμπλεκόμενων τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σήμερα ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι αδυνατεί να υποδεχθεί και να διαχειρισθεί αυτή τη στιγμή νεοεισερχόμενους.

Έπειτα από αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού, το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος και ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης με δημόσια δήλωση του και δεδομένων των σημερινών μεγάλων ροών σημειώνει: «Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ‘λησμονούνται’ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;».

Και καταλήγει ο κ. Μουτζούρης: «Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ»

Scroll to Top