Με διψήφια ποσοστά ενισχύονται οι τιμές των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής, με την ισχυρή ζήτηση να τροφοδοτούν, σε μεγάλο βαθμό, ξένοι επενδυτές.

Όπως προκύπτει από έρευνα για τα νότια και ανατολικά παραλιακά προάστια της Αττικής, οι αξίες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, στις περισσότερες περιοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τη μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενων τιμών εμφανίζει ο Άλιμος, όπου οι αξίες, σε σχέση με πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 20,5%, στις 2.903 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο με μεταβολή 16,6%, στις 2.449 ευρώ ανά τ.μ., με την τρίτη και τέταρτη θέση να καταλαμβάνουν η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη (+12,6% και 11,5%), αντίστοιχα.

Νέα projects

Στα νότια προάστια της Αττικής η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας συνάδει με την ενισχυμένη ζήτηση για κατοικίες, με αριθμό εταιρειών να υλοποιεί ή να σχεδιάζει σειρά έργων ανάπτυξης ακινήτων.Την πρωτοκαθεδρία στα νέα οικιστικά projects διαθέτει η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο, η Βούλα, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και το Ελληνικό, με αλλοδαπούς επενδυτές από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κίνα, αλλά και την Ολλανδία και την Κύπρο να εμφανίζουν σημαντική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή, σημαντικές, σε μέγεθος και προϋπολογισμό, παρεμβάσεις βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης, προγραμματίζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη στα νότια προάστια, μεταξύ των οποίων:

-Η πρώτη φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τις εργασίες που υλοποιεί η Άκτωρ να περιλαμβάνουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μέσω υπογείων ξηρών καναλιών, τη δημιουργία της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, τη σύνδεση της πόλης με το πάρκο και τη θάλασσα, μέσω δύο μεγάλων πεζοδιαβάσεων, τις παρεμβάσεις στον Ιλισό και στις υποδομές του τραμ και τέλος τη δημιουργία μονάδας καθαρισμού υδάτων εντός του Κηφισού, προκειμένου να μπορεί να αρδεύεται το πάρκο που θα δημιουργηθεί σε δεύτερη φάση στην περιοχή.

-Η μαρίνα Αλίμου, έργο με ανάδοχο την Άκτωρ, η οποία έχει προσφέρει τίμημα ύψους 57,5 εκατ. ευρώ και θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το project προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης από τον επενδυτή της χερσαίας ζώνης, συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ., με μεγάλo εύρος επιτρεπόμενων χρήσεων, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης.

Βέβαια, το έργο που θα αποτελέσει καταλύτη ριζικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων δεν είναι παρά η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό, που αποτελεί συνολική επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ, με τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, μέσω φόρων, να τοποθετείται σε 14 δισ. ευρώ.

Τα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η ανάπλαση της έκτασης θα αποτελέσει μαγνήτη για 1 εκατ. τουρίστες, σε ετήσια βάση. Ωστόσο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο σε τμήμα της έκτασης.