Έμεινε στη φυλακή για 36 χρόνια για ληστεία 50 δολαρίων…

Το δρόμο της ελευθερίας αναμένεται να πάρει ένας άνδρας από την Αλαμπάμα ο οποίος καταδικάστηκε, το 1983, σε ισόβια χωρίς αναστολή, επειδή διέπραξε ληστεία σε φούρνο με λεία… 50.75 δολάρια!

Ο Άλβιν Κέναρντ (Alvin Kennard) ήταν μόλις 22 χρόνων, όταν καταδικάστηκε σε ληστεία πρώτου βαθμού.

Σήμερα, 36 χρόνια μετά, ο 58χρονος αναμένεται επιτέλους να αφεθεί ελεύθερος, μετά από απόφαση δικαστηρίου που, αν και αργά, αποκατέστησε ένα εγκληματικό λάθος της δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα, ο νεαρός, τότε, Κέναρντ έπεσε θύμα μίας δυσανάλογα σκληρής νομοθεσίας της Αλαμπάμα του περιβόητου νόμου των «τριών χτυπημάτων». Ο ίδιος είχε ήδη καταδικαστεί με τρεις κατηγορίες σε σχέση με άλλη ληστεία που είχε διαπράξει το 1979. Η τέταρτη καταδίκη – για τη ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού στον φούρνο, όπου δεν υπήρξαν τραυματισμοί – σήμαινε αυτομάτως ισόβια χωρίς αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έκρηξη χαράς και συγκίνησης στην οικογένεια και τους φίλους του 58χρονου που στερήθηκε τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του.

«Όλοι μας κλαίγαμε. Συζητάμε εδώ και, δεν ξέρω πόσο, πάνω από είκοσι χρόνια για την απελευθέρωσή του», παραδέχεται συγκινημένη σε τοπικό μέσο η ανιψιά του, Πατρίσια Τζόουνς.

Ο Κέναρντ που δούλευε ως μαραγκός, είπε στο δικαστήριο πως θέλει να εξακολουθήσει να ασκεί το ίδιο επάγγελμα.

Η υπόθεση του Κέναρντ επανεξετάστηκε λόγω της ευαισθησίας που έδειξε ένας δικαστής. Κάπως έτσι, κινήθηκαν οι διαδικασίας, ορίστηκε δικηγόρος του η Κάρλα Κράουντερ και επετεύχθη η αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του 1983.

Όπως, όμως, τονίζει η Κράουντερ «υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις κρατουμένων από τον ίδιο νόμο που εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή επειδή δεν έχουν δικηγόρους. Είναι ασύλληπτα άδικο και παράλογο να κρατούνται εκατοντάδες άνθρωποι σε φυλακές της Αλαμπάμα που καταδικάστηκαν σε ισόβια χωρίς αναστολή, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ή καν βίαιο αδίκημα».

Scroll to Top