Φωτιά στα σύνορα των δήμων Ηλιούπολης – Βύρωνας (Βίντεο – φωτογραφίες)

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης (λίγο μετά τις 11.30 π.μ.) στον Βύρωνα, σε περιοχή κοντά σε σπίτια, πάνω από το Θέατρο Βράχων. 

Για τους κατοίκους της Ηλιούπολης η φωτιά ήταν πάνω από το νεκροταφείο της πόλης σε περιοχή όμως που ανήκει στον δήμο Βύρωνα.

Η πυρκαγιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική, καθώς ο καπνός είχε «πνίξει» τις γύρω περιοχές και η φωτιά έκαιγε τα πάντα κοντά σε σπίτια. Με την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Η φωτιά ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο κοντά στο Θέατρο Βράχων και το κοιμητήριο του Βύρωνα.

Προσωρινά είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Καραολή-Δημητρίου από Φορμίωνος και στην οδό Γρανικού από λεωφόρο Καρέα.

Λίγο μετά τις 12:30 η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Λίγη ώρα μετά δεν υπήρχε πύρινο μέτωπο στην περιοχή, αλλά οι δυνάμεις συνέχιζαν το έργο τους για να σβήσει τελείως και να μην προκύψει αναζωπύρωση από τους δυνατούς ανέμους.

Η Πυροσβεστική για τη φωτιά στον Βύρωνα

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την φωτιά στον Βύρωνα: «Πυρκαγιά σε δασική έκταση πλησίον της οδού Γρανικού στο Βύρωνα Αττικής. Κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 6 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. με 12 πυροσβέστες, 1 Ε/Π καθώς και εθελοντικά οχήματα».

Όπως είναι “φυσικό” και αυτή η πυρκαγιά έγινε πόλος διαμάχης ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις στην πόλη της Ηλιούπολης αλλά και του Βύρωνα και τους διαδικτυακούς οπαδούς τους λες και την φωτιά δεν θα την σβήσει η Πυροσβεστική και η κεντρική διοίκηση αλλά οι ανύπαρκτες πολιτικές δασοπυρόσβεσης των δήμων.

Όπου και να έχει πιάσει φωτιά οι δήμοι είναι οι ουραγοί της προσπάθειας ακόμα και αυτοί που το έχουν και ενδιαφέρονται. Σίγουρα οι δήμοι του Υμμητού δεν το έχουν αλλιώς δεν θα βλέπαμε ένα “φαλακρό” όρος που παρόλες τις αναδασώσεις θα κάνει πολλά χρόνια για να πρασινίσει και πάλι.

Πρέπει να πούμε πως στο Βύρωνα κινδύνεψαν σπίτια και αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Ακόμα και αυτούς που έχτιζαν επί δεκαετίες μέσα στο δάσος και τώρα είναι αντιμέτωποι κάθε φορά με τον εφιάλτης της φωτιάς που απειλεί τις περιουσίες τους.

Αυτά από εδώ θα ακολουθήσει βέβαια και άλλο κείμενο αφού δεν είμαστε εδώ για να χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς ήταν και ο συνδημότης μας Ηρακλής Τσιμέκας ως μέλος της ΙΔΑΦΚ (Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών & Φυσικών Καταστροφών) που ασχολείται εδώ και χρόνια με δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο βίντεο που μας έστειλε φαίνονται καθαρά και τα σκουπίδια που είναι εκεί παρατημένα από καιρό και που ο ίδιος όπως και άλλοι συνδημότες μας διαμαρτύρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και καιρό. Δεν έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι άλλο ελπίζουμε πως κάποτε ως χώρα θα σοβαρευτούμε και θα εφαρμόσουμε ένα οργανωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας όπου οι δήμοι δεν θα είναι απλοί θεατές αλλά πρωτοπόροι.

Σ.Μ 

Scroll to Top