Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να προβοκάρει την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν διορία μία εβδομάδα να σταματήσει, διαφορετικά θα αλλάξουν στάση…γράφει το Reuters.

Το τηλεγράφημα σημειώνει την συμφωνία που επήλθε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 και την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων και σημειώνει ότι η Τουρκία υπαναχώρησε και έστειλε και πάλι τα πλοία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας..

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία μιας εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που πρόσφατα αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Τουρκία, δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Σημειώνεται ότι η παρέμβαση έρχεται λίγες ώρες μετά και την πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα από πλευράς της Τουρκίας, να κάνει καψόνι στον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, μη δίδοντας στο αεροσκάφος που τον μετέφερε άδεια να πετάξει πάνω από την Τουρκία- εν πτήσει από Βαγδάτη- γεγονός που προκάλεσε δυσμενείς εντυπώσεις και εξόργισε τις Βρυξέλλες.

Πόσο μάλλον που το επεισόδιο ακολούθησαν αστείες δηλώσεις και δικαιολογίες από πλευράς της Αγκυρας…

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Ο Λε Ντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.