Το πρωί της Δευτέρας, μετά από μια σύντομη τελετή προσευχής για ασφάλεια στη θάλασσα και καλό κυνήγι, πέντε πλοία θα φύγουν από ένα λιμάνι στη βόρεια Ιαπωνία για να κυνηγήσουν φάλαινες για εμπορικό σκοπό, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια.
Η επικείμενη αποχώρηση των πλοίων από το Kushiro, το βόρειο νησί του Χοκάιντο, για να σκοτώσει τις φάλαινες Μινκ και άλλα είδη, προκάλεσε καταδίκη εναντίον της Ιαπωνίας και οι τελευταίες πιέσεις λίγο πριν την έναρξη του κυνηγιού, εντείνονται.
Έντονη είναι η κριτική που δέχεται η Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση πως εγκαταλείπει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας και επιστρέφει στην εμπορική αλιεία φαλαινών, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η εμπορική φαλαινοθηρία θα επιτραπεί εκ νέου αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2019, παρά το νόμο του 1986 που το απαγορεύει ρητά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Yoshihide Suga, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως θα ληφθούν μέτρα ώστε η φαλαινοθηρία να περιοριστεί σε χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, σημειώνοντας, επίσης, πως οι αμφιλεγόμενες ετήσιες αποστολές στον Νότιο Ωκεανό, μία αιτία έντονων διπλωματικών διενέξεων μεταξύ Τόκιο και Καμπέρας, να παύσουν.
Επιπλέον, σημείωσε πως η Ιαπωνία θα ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρία για την απόφασή της έως το τέλος του έτους και θα αποσυρθεί επισήμως στις 30 Ιουνίου του ερχόμενου έτους.
Σε κοινή τους δήλωση οι Αυστραλοί υπουργοί Εξωτερικών, Μαρίς Πέιν, και Περιβάλλοντος, Μελίσα Πράις, τόνισαν πως η κυβέρνησή τους είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» από την απόφαση της Ιαπωνίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία και να επιστρέψει στην εμπορική φαλαινοθηρία.
«Η απόφαση να αποσυρθεί είναι λυπηρή», τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, που καλεί την Ιαπωνία σε διάλογο.
Η Greenpeace εξαπολύει κατηγορίες στο Τόκιο αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο που επέλεξε για την ανακοίνωση της απόφασης.
«Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στριμώξει την ανακοίνωση έως το τέλος του έτους, μακριά από τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά ο κόσμος τη βλέπει (σ.σ. την απόφαση) ακριβώς όπως είναι», ανέφερε ο διευθυντής της Sam Annesley. «Η Ιαπωνία πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και όχι να επιστρέψει στην εμπορική φαλαινοθηρία», σημειώνει.
Related posts
Αναζήτηση
Διαβάστε επίσης
- Υπόθεση αρπαγής αλλοδαπού εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής
- Νέα Σμύρνη: Έκλεισε το 6ο νηπιαγωγείο λόγω οφειλής του Δήμου – Παίρνει την ευθύνη ο δήμαρχος
- Στα σκαριά δικαίωμα επαναγοράς «κόκκινου» δανείου από τον δανειολήπτη υπό όρους..
- Ηλιούπολη: Συνεχείς βανδαλισμοί σε αφίσες και πανό της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» (φώτο)
- 3Β: Δημήτρης Δαβάκης – Θα νοικοκυρέψουμε το δήμο μας
- Φωτιά σε όχημα στην περιφερειακή Υμηττού
- Καλλιθέα – Κυριακόπουλος Γιώργος: «Να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο κοινωνικής παιδείας»
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης
Social Media