Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ στο Ιράν, καθώς πετρελαιοφόρο που συνδέεται με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη κατασχέθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το tradewindsnews.com.


Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σήμερα, Τετάρτη (3/5), περίπου το πλοίο στις 6:20 π.μ. τοπική ώρα, το πετρελαιοφόρο Niovi με σημαία Παναμά κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGCN) ενώ διέσχιζε το στενό του Ορμούζ.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Ντουμπάι και διέσχιζε τον Αραβικό Κόλπο προς το λιμάνι της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν δώδεκα σκάφη ταχείας επίθεσης του IRGCN κύκλωσαν το σκάφος στη μέση του στενού. Στη συνέχεια, ανάγκασαν το πετρελαιοφόρο να αντιστρέψει την πορεία του και να κατευθυνθεί προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν στα ανοικτά των ακτών του Μπαντάρ ‘Αμπάς.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν την κατάσχεση χωρίς να διευκρινίσουν τους λόγους της πράξης.

Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη πριν από έξι ημέρες όταν το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατέλαβε το πετρελαιοφόρο Advantage Sweet με σημαία των Νήσων Μάρσαλ ενώ διέσχιζε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Οι εν λόγω ενέργειες του Ιράν είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια, το Ιράν παρενόχλησε, επιτέθηκε ή παρενέβη στα δικαιώματα πλοήγησης 15 εμπορικών πλοίων διεθνούς σημαίας.

O εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης του Niovi είναι η Grand Financing Co, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, η οποία ελέγχεται από την ναυτιλιακή Smart Tankers με έδρα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, το πλήρωμα του Niovi αποτελείται από 30 ναυτικούς. Όλοι τους είναι από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα με εξαίρεση τον καπετάνιο, ο οποίος είναι Έλληνας πολίτης γεννημένος το 1970.