Ιράν: Κατασχέθηκαν 9 τόνοι ναρκωτικών με προορισμό την Ευρώπη

Η αστυνομία του Ιράν κατάσχεσε σχεδόν 9 τόνους ναρκωτικών που προορίζονταν για την Ευρώπη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

Το τεράστιο φορτίο ήταν «κρυμμένο σε ένα βυτιοφόρο» και εισήλθε στο Ιράν από τα δυτικά του σύνορα, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Εντοπίστηκε στην Ούρμια, πρωτεύουσα της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, που συνορεύει με την Τουρκία, το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ιράν αποτελεί χώρα-δίοδο ναρκωτικών

Αποτελούνταν από «3,5 τόνους μορφίνης και 5,3 τόνους οπίου», διευκρίνισε ο Αγιούμπ Σολεϊμανί, αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Ιράν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 κιλά ηρωίνης και 130 πυροβόλα όπλα κατασχέθηκαν κατά την ίδια επιχείρηση, ενώ συνελήφθησαν εννέα άνθρωποι.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από δεκάδες όπλα και πακέτα στα οποία ήταν κρυμμένα τα ναρκωτικά.

Το Ιράν είναι μία από τις βασικές χώρες από τις οποίες διέρχεται το όπιο και η ηρωίνη από το Αφγανιστάν, την πρώτη χώρα παραγωγό ναρκωτικών παγκοσμίως.

Το Ιραν ζητά τη βοήθεια της Ευρώπης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), το Ιράν κατάσχεσε το 2017 περισσότερους από 630 τόνους οπίου και σχεδόν 39 τόνους ηρωίνης και μορφίνης, ποσοστό που αντιστοιχεί αντίστοιχα στο 91% και 20% των κατασχέσεων παγκοσμίως.

Το Ιράν, που είναι στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης ναρκωτικών, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να καταπολεμά αποτελεσματικά τη διακίνηση ναρκωτικών, αν οι Ευρωπαίοι δεν το βοηθήσουν να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επαναφέρει εναντίον του οι ΗΠΑ.

Scroll to Top