Ισόβια στον δολοφόνο του Μάριου Παπαγεωργίου

Ισόβια και επιπλέον 20 χρόνια κάθειρξη ήταν η τελεσίδικη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον 78χρονο «εγκέφαλο» στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου φοιτητή Μάριου Παπαγεωργίου, πριν από επτά χρόνια.

Το  Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε ομόφωνα τον 78χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και συμμορία, χωρίς κανένα ελαφρυντικόΠαρά την προσπάθεια της υπεράσπισής του, να «σπάσουν» τα ισόβια για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, τακτικοί δικαστές και ένορκοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό που θα του επέτρεπε μια ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Στο άκουσμα της απόφασης η μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα, κλαίγοντας με λυγμούς. «Ο Θεός να σε συγχωρήσει» είπε απευθυνόμενη στον 78χρονο, ο οποίος από οικογενειακός φίλος έγινε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και έστησε το εγκληματικό σχέδιο για την απαγωγή και τη δολοφονία του παιδιού της, τον Αύγουστο του 2012.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε ομόφωνα τον 78χρονο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και σύσταση συμμορίας, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Αντιθέτως, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στον συγκατηγορούμενό του, ο οποίος είχε κάνει τα απειλητικά τηλεφωνήματα στη μητέρα του Μάριου, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τριών ετών για απόπειρα εκβίασης με αναστολή.

Στους υπόλοιπους δύο κατηγορουμένους, οι δικαστές αποφάσισαν να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και επέβαλαν στον έναν εκ των δύο ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και στον άλλο ποινή τριών ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία η εισαγγελέας πρότεινε να σταλούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος κι άλλων προσώπων, καθώς θεώρησε ότι προέκυψαν ενδείξεις για συμμετοχή τους στο έγκλημα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ερευνηθεί εάν η σύζυγος και τα παιδιά του βασικού κατηγορουμένου καθώς κι άλλα πέντε πρόσωπα συμμετείχαν στη δολοφονία του άτυχου φοιτητή.

Η πρόταση της εισαγγελέως έγινε δεκτή από το δικαστήριο, που διέταξε να διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ο οποίος θα κρίνει εάν συντρέχει λόγος να ασκηθεί ποινική δίωξη και σε άλλα πρόσωπα. 

Scroll to Top