Καθαρά Δευτέρα είναι μία από τις μέρες που γιορτάζεται πολύ έντονα σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότεροι δεν έχουμε υποχρεώσεις, καθώς θεωρείται ως αργία και, έτσι, μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα με την οικογένεια σου και την παρέα σου.

Η Καθαρά Δευτέρα 2019 έχει, όμως, διάφορα και διαφορετικά έθιμα, ανάλογα την περιοχή! Κάποια, ναι, είναι ίδια, όπως το πέταγμα του χαρταετού, ή το τι θα έχει το τραπέζι της ημέρας αυτής. Άλλα πάλι είναι μοναδικά για τον κάθε τόπο.

Συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι, σε όλη τη χώρα! Από τα κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

Πάμε τώρα στα πιο τοπικά έθιμα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

1. Μεστά και Ολύμπους της Χίου

Εκεί αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και πιο συγκεκριμένα σε εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές.

2. Πόρος

Στον Πόρο οι κάτοικοι καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες 2020 σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα.

3. Σε χωριά της Κέρκυρας

Σε ορισμένα χωριά στην Κέρκυρα γίνεται ο Χορός των Παπάδων όπου οι Ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες.

4. Κάρπαθος

Στην Κάρπαθο κάτοικοι που αντάλλαξαν μεταξύ τους απρεπείς χειρονομίες οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες. Έτσι, θα αποδοθεί να δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης.

5. Γαλαξίδι

Το αλευρομουτζούρωμα οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά.

6. Μεθώνη

Στη Μεθώνη αναβιώνει του Κουτρούλη ο γάμος! Που είναι μία αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα.

7. Νέδουσα

Στην περιοχή αυτή οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους.

8. Βόνιτσα

Ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου- Γληγοράκη

9. Θήβα

Στη Θήβα γίνεται ο βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη.

10. Πολύσιτο Βιστωνίδας

Στο Πολύσιτο Βιστωνίδας υπάρχει ένα έθιμο που δε θα σου αρέσει πολύ αν είσαι επισκέπτης. Οι, λεγόμενοι, Μουτζούρηδες, όπου μουτζουρώνουν με κάπνα τους επισκέπτες του χωριού οι κάτοικοι!