Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ισχυρή επιρροή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πιστοποιήθηκε και στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών με την σαρωτική νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πειραιώς στο κυβερνών κόμμα πρόσκεινται περίπου το 60% των μελών της γενικής συνέλευσης, γεγονός που επιτρέπει την εκλογή τουλάχιστον 18 έως 19 μελών στο 31μελες δ.σ. Η πλειοψηφία των δημάρχων που εκλέχθηκαν τον Μάιο προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη και αυτό διασφαλίζει ξεκάθαρη υπεροχή και στις αρχαιρεσίες για την Κεντρική Ένωση των Δήμων.

Ειδικά από την στιγμή που διασφαλίστηκε η συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, ύστερα από συνεννόηση που έγινε υπό τον Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Σπύρο Σταθούλη. Έτσι, με βάση την συμφωνία που έγινε, ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα κριθεί από την σταυροδοσία που θα έχουν ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους θα λάβει και το χρίσμα.

Στην ψηφοφορία λαμβάνουν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι, 332 είναι οι δήμαρχοι της χώρας, 178 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 είναι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση.

Οι δύο μονομάχοι έχουν επικεντρωθεί σε έναν αγώνα τηλεφωνημάτων και επαφών με τους υπόλοιπους δημάρχους και τα μέλη που θα λάβουν μέρος στις εκλογές ώστε να εξασφαλίσουν την στήριξη τους. Ο κ. Κυρίζογλου την Δευτέρα θα έχει συνάντηση με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Περιφέρειας Αττικής, λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν οι κάλπες. Εκλέγεται δήμαρχος Αμπελοκήπων από το 2002, ενώ είναι αντιπρόεδρος στην ΚΕΔΕ.

Χτίζουν δε αμφότεροι τις «συμμαχίες» τους, με τον μεν Δημήτρη Παπαστεργίου για παράδειγμα να έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον δε Λάζαρο Κυρίζογλου να έχει δίπλα του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και ως άμεσο συνεργάτη στην προσπάθειά του, τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη…

Ο ρόλος του επόμενου προέδρου στην Ένωση των Δήμων της χώρας θεωρείται κρίσιμος τόσο για την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, όσο και στην διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί ύστερα από τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην περιφέρεια και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην αντιμετώπιση του.