Κουμουτσάκος σε Τουρκία: Όλοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί

“Όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί” ζήτησε η ελληνική πλευρά δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η διαμόρφωση διαύλου απ´ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με το δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο.

Συνεχίζονται οι ροές – Στη Βουλή το Προσφυγικό

Στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στο Βόρειο Αιγαίο με τον καταυλισμό της Μόριας πλέον να ξεπερνά και επίσημα τους 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε και η εμπλοκή στο μεταναστευτικό του υπουργείου Εσωτερικών.Ενδεικτικό είναι ότι το προσφυγικό, το οποίο φαίνεται πως μετατρέπεται σε μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση του, επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να “ανοίξει” την θεσμοθετημένη  “Ωρα του Πρωθυπουργού”. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό στην Μόρια.

Παράλληλα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες των προφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο.

Εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών

Στη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Ρεκόρ στη Μόρια και 703 νέες αφίξεις σε 36 ώρες

Συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ιδίως προς τη Λέσβο. Συγκεκριμένα την Τρίτη 1 Οκτωβρίου πέρασαν 335 άτομα, 177 την Τετάρτη και 191 την Πέμπτη.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν τις 13.198! Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπα Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ψάχνει τουριστικά καταλύματα και σπίτια για τους αιτούντες άσυλο το υπουργείο Προστασίας

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενδιαφέρεται να μισθώσει κτίρια τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτήματα κατοικιών για τις ανάγκες «υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, αιτούντων άσυλο», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση..

Το υπουργείο προχωρά σε ανοικτή πρόσκληση προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων, και για τον λόγο αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ως ιδιοκτήτες ή και κάτοχοι ακινήτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων), να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος.

Scroll to Top