Με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΚΕΔΕ τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ – Προσπάθειες για να αποφευχθεί ο γαλάζιος εμφύλιος

Η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος άλλαξε τα δεδομένα.

Με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα κατέβουν στις εκλογές της ΚΕΔΕ τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη παρουσία του Γραμματέα της “γαλάζιας παράταξης,  Γ. Στεργίου, του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σ. Σταθούλη και των δημάρχων Λ. Κυρίζογλου Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δ. Παπαστεργίου Δήμαρχο Τρικκαίων που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την προεδρία της ΚΕΔΕ, οριστικοποιήθηκε η κάθοδος της παράταξης στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκλογή των οργάνων της αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο δεδομένου οτι ο θεσμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την αποτελεσματική διοίκηση του κράτους και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρων σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι αρκετά περίπλοκη ενώ ακόμη αναμένονται οι σχετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση που θα εκδόσει Προεδρικό Διάταγμα για τις λεπτομέρειες.

Οι πρόεδροι που απολαμβάνουν στη διάρκεια της θητείας τους σημαντικής προβολής (με πρόσφατο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Γιώργου Πατούλη), εκλέγονται από ευρύτατα σώματα εκλεκτόρων στα οποία μετέχουν αφενός δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αφετέρου δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Για την ακρίβεια, κάθε παράταξη κατεβάζει δικό της ψηφοδέλτιο επί του οποίου οι εκλέκτορες τοποθετούν σταυρούς προτίμησης.

Φαίνεται λοιπόν, ότι αυτό που συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην Νέα Δημοκρατία, είναι τα ονόματα των δύο υποψηφίων να μπουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο και να μην ορισθεί ότι κάποιος από τους δύο θα είναι επικεφαλής. Αυτό σημαίνει πως ήδη ο Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε ένα βήμα πίσω καθώς στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και απαντώντας στο ενδεχόμενο εμφυλίου απάντησε πως εκτιμά ιδιαίτερα τον κ. Παπαστεργίου, δεν απέκλεισε καμία συνεργασία αλλά τόνισε ότι θα κατέβει ως επικεφαλής «οπωσδήποτε» με βάση την στήριξη των συναδέλφων του.

 

Scroll to Top