Μεγάλη απήχηση δείχνει να έχει στους φορολογούμενους η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «Αppodixi» της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό πλαστών αποδείξεων.

Ήδη πάνω από 20.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή, με το οικονομικό επιτελείο να προωθεί κίνητρα για την αποκάλυψη πλαστών αποδείξεων. Πάνω από 3.000 καταγγελίες έγιναν στις πρώτες 60 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής.

Ο έλεγχος των αποδείξεων έδειξε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η απόδειξη εκδόθηκε από νόμιμη και δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν από το κινητό τους τηλέφωνο, αν η απόδειξη που έλαβαν από τον επαγγελματία ή την επιχείρηση είναι γνήσια ή πλαστή.

Στη συνέχεια, Θα γίνει επιλογή των «ύποπτων» υποθέσεων και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε ποια έκταση φορολογική παράβαση.

Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σπεύσουν να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για όλες τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει για να μην βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα και κυρώσεις από τις 31 Οκτωβρίου 2022. Αν βεβαιωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και η αναφορά στην ΑΑΔΕ είναι επώνυμη, τότε με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει χρηματική αμοιβή. Το ποσό που θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ. Το ακριβές ύψος του μπόνους θα καθοριστεί με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Προβλέπεται μπόνους ίσο με το δεκαπλάσιο της απόδειξης με όριο τα 2.000 ευρώ για τον καταγγέλλοντα.