Ο κύβος ερρίφθη για το ζήτημα της Novartis, έπειτα από την άφιξη στη Βουλή της δικογραφίας με τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μετατρέψει τη Βουλή σε βιοτεχνία εξεταστικών επιτροπών και έστειλε μήνυμα στη γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «έναν πρωθυπουργό τον στέλνεις σπίτι του». Θεωρεί ότι οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές.

Επίσης η τοξικότητα δεν βοηθάει σε μια περίοδο που η χώρα αλλάζει σελίδα και απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την ψήφο των μεταναστών, τον εκλογικό νόμο αλλά και τα εθνικά θέματα. Άλλωστε όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο Action24 πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να παραπεμφθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε Προανακριτική και αυτές δεν προκύπτουν μέχρι τώρα.