Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό σινεμά. Υποψήφιος για όσκαρ αλλά έφυγε από τη ζωή χρεωκοπημένος

Ελληνικό σινεμά: Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν παιδί γιατρού. Το πάθος του με το σινεμά ήταν τεράστιο. Πούλησε την περιουσία του για να προχωρήσει στην πρώτη παραγωγή του, ενώ προχώρησε στη δημιουργία της ελληνικής βιομηχανίας κινηματογράφου.

Όλοι σταματούν στο «Η Finos Film παρουσιάζει…» για να μάθουν, ποιο είναι το έργο που θα ακολουθήσει.

Πρόκειται για κατόρθωμα του Φίνου, ο οποίος έφτιαξε περισσότερες από εκατόν ογδόντα ταινίες, οι οποίες παίζουν ακόμη και σήμερα.

Ο Φιλοποίμην Φίνος έγινε ο σημαντικότερος άνθρωπος για το σινεμά της Ελλάδας. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές των ταινιών του, τον χαρακτήριζαν ως πατέρα του ελληνικού κινηματογράφου. Μπορεί να ήταν κλειστός άνθρωπος και ελάχιστα κοινωνικός, αλλά είχε πάθος για τη δουλειά του.

Ελληνικό σινεμά – Αλίκη Βουγιουκλάκη για το «Κλοτσοσκούφι»: «Δουλειά τριών μηνών στα σκουπίδια»

«Παρακολουθούσαμε το ”Kλωτσοσκούφι” σε δοκιμαστική προβολή. Ήταν λίγες ημέρες πριν αρχίσει να προβάλεται στους κινηματογράφους. Kάποια στιγμή, ο Φίνος σηκώνεται όρθιος, ζητά να ανάψουν τα φώτα και ανακοινώνει απογοητευμένος ότι η ταινία πρέπει να ξαναγυριστεί, αλλάζοντας πολλά πράγματα και πρωταγωνιστή! Δουλειά τριών μηνών στα σκουπίδια. Aυτός ήταν ο Φίνος».

Ο Φιλοποίμην Φίνος δημιούργησε το πρώτο, μεγαλύτερο και μοναδικό σταρ σύστεμ. Γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία, τα «Κορίτσια για φίλημα» του 1964.

Ήταν λάτρης του σινεμά και μεγάλωσε στο Αλκαζάρ, στο σταθμό Λαρίσης. Ήταν παγκοσμίως, ο πρώτος αιθουσάρχης θερινού σινεμά, με μια ταινία που παίχτηκε το 1930.

Το 1939 πούλησε την περιουσία του για να ιδρύσει κινηματογραφικά στούντιο και το 1940 σκηνοθετεί, «Το τραγούδι του χωρισμού». Από εκεί και πέρα, ωστόσο αφοσιώθηκε μόνο στην παραγωγή ταινιών.

Η πρώτη ταινία της ιδρυθείσας, του 1934, Φίνος Φιλμ ήταν η «Φωνή της καρδιάς».

Το 1950 κυκλοφόρησαν οι ταινίες: «Η Αγνή του Λιμανιού», «Το Σωφεράκι», «Η Ωραία των Αθηνών», «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο», «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο», «Το τελευταίο ψέμα», «Μια ζωή την έχουμε».

Πρωταγωνιστές στις ταινίες του πολλοί και εξαιρετικοί. Μερικοί από αυτούς ήταν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Βασιλειάδου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Σαπφώ Νοταρά, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ζωή Λάσκαρη, Βασίλης Αυλωνίτης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ειρήνη Παπά, Θανάσης Βέγγος.

Επίσης, ο Φίνος ανέδειξε κι άλλα μεγάλαονόματα όπως οι: Σακελάριος, Τσιφόρος, Φώσκολος, Δαλιανίδης, Μουζάκης, Σουγιούλ, Καπνίσης και Πλέσσας.

Ακολουθούν οι Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, Λοΐζος, Μαμαγκάκης, Χατζηνάσιος, Κατσαρός και Χατζιδάκις. Ο τελευταίος έλεγε «Ποτέ δεν τον είδα να κάθεται σε γραφείο, μα πάντα να μαστορεύει με τους βοηθούς του. Πολλές φορές σαν ήθελα να δω τον Φίνο και μου λέγανε ότι βιδώνει ή ξεβιδώνει ένα μηχάνημα έφευγα γιατί ήξερα πως για αυτόν ήταν ιερή στιγμή».

Ελληνικό σινεμά: Η κορυφή, η χρεωκοπία και ο θάνατος του Φίνου

Η παραγωγή της Φίνος έφτασε τις 15 ταινίες τη χρονιά. Το εύφορο κλίμα της ανάπτυξης ακολουθεί μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Ωστόσο, η Χούντα, οι απαιτήσεις των ηθοποιών, αλλά και άλλοι παράγοντες, φρενάρουν τις παραγωγές. Ο Φίνος αρνείται να κάνει τηλεόραση και η εταιρεία οδηγείται στη χρεωκοπία. Τελευταία ταινία της εταιρείας ήταν «O κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», η οποία έπαιξε το 1976.

Ο Φίνος κέρδισε ως παραγωγός δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για την «Ηλέκτρα» και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο». Απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την «Ηλέκτρα». Επίσης, πήρε το βραβείο καλύτερης παραγωγής για την ταινία «Πυρετός στην άσφαλτο». Τελικά, πέθανε χρεοκοπημένος στις 26 Ιανουαρίου του 1977.

Ελληνικό σινεμά: Περιουσία, με ελεύθερη πρόσβαση

Η  σύζυγος του Φίνου, Τζέλα Φίνου, αρνείται να πουλήσει τις ταινίες. Η επιμονή και η υπομονή της ανταμείφθηκαν κατά τη δεκαετία του ’80, όταν οι ελληνικές ταινίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην οθόνη. Αυτή τη φορά, στην ελληνική τηλεόραση. Αργότερα, οι ταινίες της Φίνος ψηφιοποιήθηκαν, με δαπάνες της ίδιας και έτσι όλοι είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Scroll to Top