Ο Υμηττός καίγεται ξανά

Του Ηρακλή Τσιμέκα (Εκπαιδευτής – Συντονιστής ΙΔΑΦΚ)
Τώρα που τελείωσαν τα εύσημα και οι λεζάντες ας πούμε μια ιστορία λίγο διαφορετική από τις άλλες,
Σήμα για φωτιά στον Βύρωνα στην οδό Γρανικού.Αμέσως μετά τηλέφωνα φίλων αν έχουμε εικόνα από το σημείο.Στο σημείο φτάνει έγκαιρα Η Π. Υ και οι εθελοντικές.Ο αέρας δυναμώνει και ενεργούν την Κατάσβεση της στο Σημείο.
Σήμα για την οδό Αιτωλικού στην Ηλιούπολη και καθότι έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Γρανικού α γίνει έγκαιρη μετάβαση δυνάμεων Π. Υ και εθελοντικών ομάδων.Και άμεση μεταφορά εναέριων μέσων (Ελικοπτέρων) στο σημείο.
Στον δρόμο καθ’ όδον για Αιτωλικού εντός λίγων λεπτών από την κλήση φτάνει το πρώτο ελικόπτερο που με χαμηλή πτήση άδειασε νερό πάνω στην φωτιά με μαθηματική ακρίβεια.
Φτάνοντας στην Αιτωλικού οι κάτοικοι με ότι μέσα είχαν κουβάδες, λάστιχα ένα φτυάρι έκαναν ότι μπορούσαν να μην φτάσει η φωτιά σε σπίτια.
Χωρίς Μ. Α. Π πάρα μόνο με απαράμιλλη θέληση να σβήσουν την φωτιά… Η φωτιά έχει ελεγχθεί κατά κύριο λόγο από τα ελικόπτερα.Στο σημείο πρώτη εικόνα κάδοι ανοικτοί και με σωρούς από σκουπίδια και ξύλινα αντικείμενα έξω από τον κάδο.
Μερικά Παρκαρισμένα οχήματα και μηχανές στην πλευρά του βουνού.Έψαχνα για μέσα πυρόσβεσης η Πρόληψης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είδα ,μια δεξαμενή μαύρη στην οδό φίλου Ίδης στο αδιέξοδο με καμία σήμανση στην μέση του πουθενά.
Ξανά πίσω στο σημείο Κυλλήνης και Αιτωλικού.. Φτάνουν τα πρώτα Οχήματα Π. Υ και Εθελοντικών…
γίνεται διάβροχη.Κόσμος έντρομος στην ιδέα ότι καίγεται το σπίτι του έρχεται να δει και παρατάει το αμάξι του μέσα στην μέση.
Μάταια οι αστυνομικοί προσπαθούν να προφυλάξουν τον κόσμο και να το απομακρύνουν αλλά σχεδόν κανείς δεν τους υπολογίζει.Κάποιοι λιώνουν στην φωτιά και κάποιοι βγάζουν φώτο το σημείο η selfie για να ανεβάσουν στο F. B ότι ήταν εκεί
Τα ελικόπτερα κάνουν ρίψεις από πάνω στο σημείο με πτήσεις σχεδόν προσγείωσης στο σημείο η αστυνομία φωνάζει τον κόσμο να φύγει από σημείο μην προκληθεί τραυματισμός…
Κανείς δεν τους ακούει.
Σήματα από οχήματα τις Π. Υ ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σημείο γιατί σε ποιο κάτω οδούς έχουν παρκάρει μέσα στην μέση.
Αλλά οχήματα έψαχναν το σημείο και άλλα πήγαιναν σε σημεία κοντινά σε επιφυλακή αν χρειαστεί να δράσουν. Μια κάτοικος έκανε παράπονα στους Υπεύθυνους τις νέας δημοτικής αρχής ότι πήρε στον δήμο και δεν ήξεραν ποια είναι η οδό Κυλλήνης.Άλλοι τσακώνονται γιατί ο δήμος δεν πήρε τα μπάζα και άλλοι γιατί Φταίει αυτός που τα πέταξε.
Μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν στην Κατάσβεση με το κάθε τρόπο που μπορούσε ο καθένας, και συγχαρητήρια στους πιλότους των ελικοπτέρων που ουσιαστικά κέρδισαν τη μάχη…
Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Θέλει δουλειά κύριοι
Όχι μόνο από την αρμόδια Αρχή αλλά από όλους. Πρέπει να γνωρίζουμε πότε κάνουμε καλό και πότε κακό σε ένα συμβάν, αλλά σε αυτό δεν θα σας κατηγορήσω γιατί αν δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση για πρόληψη σε πολίτες μάλλον θα είναι τελείως ελλιπής.
Κάποιοι γραφικοί εδώ και καιρό μιλάμε για πρόληψη και μας κοροϊδεύουν και άλλοι μας λένε δεν προλαβαίνουμε γιατί έχουμε άλλα θέματα να λύσουμε
Ελπίζω πως κάποτε ως χώρα θα σοβαρευτούμε και θα εφαρμόσουμε ένα οργανωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας όπου οι δήμοι δεν θα είναι απλοί θεατές αλλά πρωτοπόροι
Εγώ σας είπα την χαζή ιστορία μου,
Ελπίζω η δική σας στο μέλλον να είναι πιο αισιόδοξη από την δική μου.
Scroll to Top