Επικίνδυνα κλιμακώνεται η κρίση στη Λιβύη, με το πολεμικό σκηνικό να δημιουργεί διεθνή ανησυχία και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να προχωρά στην κατάληψη της Σύρτης γεγονός που συνιστά σημαντική νίκη. 

Είδηση – βόμβα αποτελεί, πάντως, το «όχι» που είπε ο στρατάρχης στο κάλεσμα Τουρκίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός.

Η απόρριψη από πλευράς Χαφτάρ σημαίνει ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ εκτιμά ότι η σταθερότητα ή η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς «την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων» και τη διάλυση και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών που, όπως λέει, ελέγχουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Τι απάντησε ο LNA του Χαφτάρ

«Εκτιμούμε και σεβόμαστε την προσφορά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των τρομοκρατών που παρέχονται και από μια συγκεκριμένη χώρα. Μια πολιτική αμφισβήτηση βασισμένη στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να συμβεί μόνο μετά την εξόντωση των τρομοκρατών».

M.LNA@LNA2019M

.
We appreciate and respect the offer by president Vladimir Putin but we will continue fighting .terrorists that are supplied and by a certain country.
A political sulotion built on equality and social justice can only happen after then extermination of terrorists.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter