Οδηγίες για οδήγηση σε χιόνι και πάγο

Με τη Μήδεια να έχει βάλει στην κατάψυξη την Ελλάδα, μερικές επιπλέον γνώσεις για την οδήγηση υπό συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης είναι πάντα χρήσιμες


Εννοείται ότι με τους δρόμους καλυμμένους από πάγο και χιόνι, αν δεν υπάρχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη μετακίνησης δεν οδηγούμε. Αν ωστόσο δεν γίνεται αλλιώς ή η κακοκαιρία μας βρει καθ’ οδόν, οπλιζόμαστε με μεγάλη υπομονή, κρατάμε τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση και θυμόμαστε τα παρακάτω:

Γεμίζουμε καύσιμο
Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφ’ ετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Ενημερωνόμαστε για τον καιρό

Μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία του ταξιδιού σας και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Έχουμε προβλέψει, όχι μόνο για τα απαραίτητα
Στο χώρο αποσκευών πρέπει να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε, για να μην «ψάχνεστε» στους -10. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, γάντια, φακό, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα απαραίτητα από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Φροντίζουμε για σωστή ορατότητα
Αν τα παράθυρα είναι καλυμμένα με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια. Καθαρίστε επίσης το χιόνι ή τον πάγο από όλα τα παράθυρα πριν ξεκινήσετε.

Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα
Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα και μειώστε την ταχύτητα τουλάχιστον στο 1/3 της συνήθους. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερή, χαμηλή ταχύτητα.

Όχι απότομες κινήσεις
Ακόμα και με 20 χλμ./ώρα σε συνθήκες πολύ χαμηλής πρόσφυσης, ένα απότομο φρενάρισμα ή μια ακαριαία αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να σημάνουν απώλεια πρόσφυσης. Επομένως επιτάχυνση, επιβράδυνση και στροφές πραγματοποιούνται μόνο αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την απαραίτητη πρόσφυση και πάντα απαλά και σταδιακά.

Στο πάγο με εξοπλισμό
Με σειρά προτεραιότητας, έχουμε φροντίσει: 1. Να έχουμε χειμερινά ελαστικά, 2. Να έχουμε βάλει αλυσίδες 3. Να έχουμε τουλάχιστον τετρακίνηση. Αν τίποτα από τα προηγούμενα δεν συντρέχει, δεν θα πάμε πολύ μακριά -ή μάλλον θα πάμε μακριά από το δρόμο.

Δεν μπλοκάρουμε το δρόμο
Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να σταματήσουμε, βρίσκουμε πλάτωμα εκτός και μακριά από το δρόμο -καθώς πάντα κάποιος άλλος μπορεί να γλιστρήσει επάνω μας. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, σταματάμε όσο δεξιά είναι εφικτό και φροντίζουμε ώστε το όχημά μας να είναι ορατό, μέσω των φώτων του, φακών και φυσικά του ειδικού τριγώνου.

Προσέχουμε τις κλίσεις
Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα. Για να ανεβείτε μια ανηφόρα, χρησιμοποιείτε την κεκτημένη ταχύτητα του αυτοκινήτου και προσοχή στο γκάζι.

Είμαστε σε εγρήγορση
Σε δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε το μέγιστο όλων των αισθήσεων. Την ώρα που οδηγείτε σε χιονόπτωση ή με την υποψία πάγου, έχετε το 100% της προσοχής σας στραμμένο στην οδήγηση. Ποτέ μην οδηγείτε κουρασμένοι σε τέτοιες συνθήκες.

Scroll to Top