Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να τροποποιήσουμε την διατροφή μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο για φλεγμονή.

Μούρα και καρπούζι το καλοκαίρι, λάχανο και παντζάρια το χειμώνα. Η συνταγή για τις αντιφλεγμονώδεις τροφές που πρέπει να τρώτε αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Η καρδιά, ο εγκέφαλος, ακόμη και οι αρθρώσεις μπορούν να επωφεληθούν από μια σταθερή διατροφή με αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Φλεγμονή: Πώς βοηθά και βλάπτει τον οργανισμό
Η φλεγμονή είναι μέρος του μηχανισμού επούλωσης του σώματος. Είναι, δηλαδή, ο λόγος για τον οποίο π.χ. το γόνατο πρήζεται και γίνεται κόκκινο όταν τραυματιστεί. Αλλά αυτή η διαδικασία φλεγμονώδους αποκατάστασης μπορεί μερικές φορές να πάει στραβά, να διαρκέσει πολύ και να βλάψει περισσότερο απ’ ό,τι βοηθάει.

Όταν η φλεγμονή προκαλείται από ένα συνεχές πρόβλημα, μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή που προέρχεται από χρόνιο στρες, παχυσαρκία, ή αυτοάνοση διαταραχή μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, ή και καρκίνος. Μπορεί επίσης να βλάψει τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων φλεγμονής στο εσωτερικό του εγκεφάλου και αυξημένου κινδύνου για γνωστική έκπτωση. Η τακτική προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην απενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας.

Τρεις δίαιτες που δίνουν έμφαση στις αντιφλεγμονώδεις τροφές
Η έρευνα δεν εξέτασε συγκεκριμένα τα αντιφλεγμονώδη οφέλη από την κατανάλωση τροφών που είναι στην εποχή τους. “Αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι οι εποχικές τροφές είναι πιθανό να είναι πιο φρέσκες. Υπάρχουν και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το περιβάλλον”, λέει η Natalie McCormick, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Όσον αφορά τις αντιφλεγμονώδεις τροφές, ο στόχος πρέπει να είναι να εντάξετε όσες περισσότερες μπορείτε στη συνολική διατροφή σας.

“Η έμφαση μας τώρα είναι στα πρότυπα διατροφής, γιατί φαίνεται ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τροφίμων και των συνδυασμών τους έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τα μεμονωμένα τρόφιμα”, λέει η McCormick.

Τρεις δίαιτες συγκεκριμένα, λέει, περιέχουν το σωστό μείγμα στοιχείων:

Μεσογειακή διατροφή
Δίαιτα DASH
Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής
Μερικές εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις τροφές ανά εποχή
Χειμώνας
Τους κρύους μήνες του χειμώνα προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι πράσινες τροφές. Πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρωταγωνιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν, όπως το λάχανο και τα χόρτα. Τα ριζώδη λαχανικά, όπως τα παντζάρια είναι μια άλλη εξαιρετική χειμωνιάτικη επιλογή. Το ίδιο ισχύει με τις γλυκοπατάτες και τα γογγύλια. Άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα ακτινίδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λεμόνια και τα πορτοκάλια.
Άνοιξη
Όταν φτάνουν οι ανοιξιάτικοι μήνες, αναζητήστε σπαράγγια, βερίκοκα, αβοκάντο, ραβέντι, καρότα, μανιτάρια και σέλινο, καθώς και φρέσκα βότανα.
Καλοκαίρι
Τα μούρα είναι μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης επιλογή. Δοκιμάστε διαφορετικές ποικιλίες βατόμουρων και μούρων, όπως οι φράουλες. Επιλέξτε, επίσης, κεράσια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρπούζι, πράσινα φασόλια, πεπόνι, μπάμιες, ροδάκινα και δαμάσκηνα.
Φθινόπωρο
Εδώ το μήλο είναι βασιλιάς. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το σκόρδο, η κολοκύθα, ο αρακάς, το τζίντζερ και όλα τα είδη μαρουλιού.