Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας: Μην το αμελείτε!

Το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία (World Association for Sexual Health – WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις της να καθιερώσουν την 4η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε όλη την υδρόγειο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι μια σχετικά νέα παγκόσμια γιορτή που λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν αναφορές, ότι περισσότερες από 35 χώρες έχουν λάβει μέρος, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Σουηδία, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, η Χιολή, η Κούβα, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Κροατία, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Αυστρία, η Κολομβία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ισπανία, η Αργεντινή και η Τουρκία.

Οι εθελοντές συμμετέχοντες σε κάθε χώρα οργανώνουν δραστηριότητες σε σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημόσιες πλατείες, αίθουσες τέχνης και φροντίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο για τους πιθανούς κινδύνους γύρω από το σεξ, μέσω των ΜΜΕ. Απώτερος σκοπός είναι τα θέματα σεξουαλικής υγείας να συζητιούνται παντού, χωρίς ταμπού!

Δείτε σε ένα μοναδικό infographic από το ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων και από το ελληνικό Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, 12 μύθους γύρω από σεξ, τους οποίους πιθανώς να πιστεύατε κι εσείς μέχρι σήμερα…

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διαβάσετε στην Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, είναι για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και τους τρόπους που μπορείτε να προφυλαχθείτε από αυτά.

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μολύνει άνδρες και γυναίκες ενώ ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού. Η λοίμωξη μπορεί να υπάρχει και σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ή ορατά σημάδια στο σώμα.

Γονόρροια

Η γονόρροια μεταδίδεται πολύ εύκολα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και στα δύο φύλα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο κατά την ούρηση και πυελικό άλγος στις γυναίκες.

Σύφιλη

Η σύφιλη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων, τύφλωση, παράλυση, ακόμα και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί. Το πρώτο σημάδι είναι συνήθως μια ανώδυνη πληγή στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση των λεμφαδένων, πυρετό, κόπωση ή απώλεια μαλλιών.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι από τα πολύ κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά είναι φαγούρα στα γεννητικά όργανα ή επώδυνη ούρηση.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο απλός έρπης στα χείλη είναι ένα σημάδι της λοίμωξης από τον ιό του έρπητα, όμως μπορεί να μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη από έρπητα, αλλά με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βρείτε ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι διαφορετικές από εκείνες των ψειρών του σώματος και μεταδίδονται από τη σεξουαλική επαφή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό και αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Ιός AIDS/HIV

Το AIDS μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ή της κοινής χρήσης συρίγγων, ή από μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο παιδί της. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια, αλλά μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε μολυνθεί.

Τριχομονάδες

Οι τριχομονάδες είναι μια παρασιτική λοίμωξη που μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μετά την πάροδο 5-28 ημερών από την στιγμή της μόλυνσης.

Scroll to Top