Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Ο όρος «Σεπτεμβριανά» περιγράφει το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος με την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955.

Αποτέλεσμα, οι συνολικά 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

Η Εθελοντική Ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» σε συνεργασία με τους δήμους Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου και με αφορμή την 64η επέτειο του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.00 στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου (Τερψιχόρης 51). Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης ομιλητές θα είναι οι δημοσιογράφοι κ. κ. Χρ. Βασιλόπουλος και Δ. Πετρόπουλος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αποσπάσματα της δημσοιγραφικής τους έρευνας από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», καθώς και ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Ακολούθως ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως «Το Έβδομον του Βυζαντίου» θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Γιατί;» με θέμα εμπνευσμένο από τα Σεπτεμβριανά και αφηγητή τον δημοσιογράφο και εκδότη Αλέκο Παπαδόπουλο.

Παράλληλα στο χώρο του Δημαρχείου θα λειτουργεί έκθεση με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (τουρκικών, ελληνικών, κυπριακών) που εκδόθηκαν τις κρίσιμες μέρες των γεγονότων και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ.