Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κόντρα του με τον κινέζο πρόεδρο, ο Τζακ Μα είδε τον εαυτό του να πέφτει από την πρώτη στην τρίτη θέση των πλουσιότερων Κινέζων.

Και τώρα ο δισεκατομμυριούχος όχι μόνο έφυγε από το δικό του τηλεοπτικό ριάλιτι, αλλά έχει εξαφανιστεί και από δημόσια θέα. Κανείς δεν τον έχει δει εδώ και 2 μήνες.

Ο Τζακ Μα, που είναι αφεντικό της ασιατικής εκδοχής της Amazon, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στους χειρισμούς του κινέζου ηγέτη Ξι Τσινπίνγκ, τόσο για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες όσο και για κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες.

Αυτά είπε τον Οκτώβριο σε ομιλία του στη Σαγκάη, ένας λόγος που εξόργισε το Πεκίνο. Ένας άτυπος πόλεμος κυβέρνησης και επιχειρηματία ξεκίνησε, που εξελίχθηκε τελικά σε πραγματική μάχη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά των 37 δισ. δολαρίων για τον όμιλό του Ant Group, κάτω από τις ρητές εντολές του Τζινπίνγκ.

Κατόπιν τον συμβούλευσαν να παραμείνει σε κινεζικό έδαφος, όσο άρχισε η έρευνα εναντίον του, αλλά και κατά των μονοπωλιακών πρακτικών του κολοσσού του, Alibaba, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρήγγειλε στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο δραστηριοτήτων της.

Ο Μα εξαφανίστηκε τελικά από το ριάλιτι που είχε να κάνει με τον ίδιο. Ακόμα και από το Twitter χάθηκε, εκεί που ήταν πολύ δραστήριος άλλοτε.

Σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Μα έχει σήμερα περιουσία της τάξης των 63,1 δισ. δολαρίων.

Το γεγονός ότι έχει αποτραβηχτεί τόσο ριζικά από τη δημόσια ζωή, την οποία λάτρευε μάλιστα, είναι σωστό μυστήριο για κάποιους…

Τον Αύγουστο του 2019, ένας άλλος Κινέζος δισεκατομμυριούχος είχε κάνει μια πρόβλεψη για τον Μα. Σε συνέντευξή του, ο Γκουό Γουενγκούι, ο οποίος εγκατέλειψε την Κίνα ως φυγάς το 2014 και πλέον ισχυρίζεται ότι ξεσκεπάζει τη διαφθορά στη χώρα, έλεγε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, ο Τζακ Μα θα καταλήξει πιθανότατα είτε στη φυλακή ή νεκρός, γιατί η Κίνα θέλει να «πάρει πίσω» την Ant Group.

Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κυβέρνηση διέταξε την Ant Group, η οποία κατέχει την Alipay, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Κίνας, να μειώσει τις δραστηριότητές της αφού εξέφρασε ανησυχίες ότι η εταιρική διακυβέρνησή της «δεν ήταν υγιής».

Εκπρόσωπος της Ant Group αρνήθηκε να σχολιάσει.