Πατούλης: Μηδενική ανοχή σε όσους μολύνουν το περιβάλλον κι επιβαρύνουν τις ζωές μας

Για μηδενική ανοχή σε όσους μολύνουν το περιβάλλον κι επιβαρύνουν τις ζωές μας έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί δίπλα στον αποκαταστημένο ΧΑΔΑ Καλυβίων όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας «μετά από εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κλιμάκιο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε έλεγχο χθες το μεσημέρι 30 Σεπτεμβρίου, στον περιφραγμένο αποκατεστημένο ΧΑΔΑ του Δήμου Σαρωνικού, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Εννέα Πύργων, στη θέση “Τιπότι-Κρούδι” της Δ.Ε Καλυβίων».

Τα μέλη του κλιμακίου δισπίστωσαν ότι δημιουργούνταν καταστάσεις ανεξέλεγκτης εισόδου εντός του περιφραγμένου χώρου του υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ της Δ.Ε Καλυβίων (είναι σε εξέλιξη εργολαβία του ΕΣΔΝΑ), επισημαίνοντας ότι «στον χώρο αυτό παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη απόθεση αστικών αποβλήτων (οικιακά απορρίμματα, χαρτιά, πλαστικές σακούλες, κλαδέματα κ.λ.π), τα οποία είχαν καλυφθεί με χώμα. Παρόλα αυτά, πραγματοποιείτο εσωτερική καύση -αυτανάφλεξη με αποτέλεσμα την ανάδυση χαρακτηριστικής οσμής. Επίσης στον ίδιο χώρο υπήρχαν διάσπαρτες αποθέσεις στερεών αποβλήτων όπως τεμάχια τεχνητού κατεστραμμένου τάπητα και άλλα ογκώδη αντικείμενα»

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι τα μέλη του κλιμακίου της Περιφέρειας διαπίστωσαν ότι «εκτός του περιφραγμένου χώρου του πρώην ΧΑΔΑ, έχει δημιουργηθεί σε μεγάλη έκταση (περίπου 10 στρεμμάτων) απορριμματικό ανάγλυφο, προερχόμενο από εκτεταμένη απόθεση Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) χώματος, καθώς και άλλων στερεών αποβλήτων. Ο εν λόγω χώρος είναι φανερό ότι έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο διάθεσης αποβλήτων με τη δημιουργία εσωτερική οδοποιίας και πλατείας»!

Τα όσα διακρίβωσαν τα στελέχη της Περιφέρειας τέθηκαν αμέσως υπόψη του κ. Πατούλη ο οποίος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε όσους επιβαρύνουν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό το πόρισμα θα σταλεί στον Εισαγγελέα ώστε να κινήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Θα κληθεί ο Δήμος Σαρωνικού εντός πέντε ημερών να δώσει εξηγήσεις ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να φυλάσσεται ο χώρος και να αποτραπεί η εναπόθεση νέων απορριμμάτων!

Η δήλωση του περιφερειάρχη με αφορμή τα όσα διαπιστώθηκαν στα Καλύβια είναι σαφής της διάθεσης της διοίκησης της Περιφέρειας για τέτοια ζητήματα.

«Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιδεικνύει μηδενική ανοχή στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων χωματερών. Θα αλλάξουμε άμεσα το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και στο νέο αυτό μοντέλο, δεν έχουν θέση πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας. Όσοι επιμένουν στις πρακτικές αυτές, όποιοι κι αν είναι, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντι. Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών θα πάμε την Αττική μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης!

Ευθύνες στη διοίκηση Σωφρόνη από τον Φιλίππου

Εν τω μεταξύ λίγη ώρα νωρίτερα στο θέμα είχε παρέμβει και ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ο οποίος σε σχετική δήλωσή του επέρριψε σαφείς ευθύνες στην απελθούσα δημοτική αρχή υπό τον Γιώργο Σωφρόνη υποστηρίζοντας ότι αυτή «δημιούργησε δύο χώρους παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων – μία στα Καλύβια και μία στην Παλαιά Φώκαια – στους χώρους που ως Περιφερειακή Αρχή είχαμε αποκαταστήσει κατά τη διάρκεια της θητείας μας».

Πρόσθεσε δε ότι «για τους χώρους αυτούς έχουν διενεργηθεί έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου, τα οποία εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε».

Μάλιστα ο κ. Φιλίππου διερωτάται: «Αν είναι δυνατόν να δημιουργήσαμε τέτοια τεράστια χωματερή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος μέσα στις 20 ημέρες της θητείας μας» για να καταλήξει: «Εμείς αντίθετα κλείσαμε αυτές τις χωματερές που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο για να διαχειριστούμε τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων που κληρονομήσαμε καθώς η περιοχή ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένη τους τελευταίους μήνες της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής»!

Scroll to Top