ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ανακοίνωσε κινητοποίηση για την επέκταση του ΕΜΑΚ Φυλής

Με αιτία την απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής να επεκτείνει την δυναμικότητα του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Φυλής, και αντιδρώντας άμεσα και έντονα σ’ αυτή, η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιουλίου πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

 

Η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στους δήμους ζητά εκτός από τη μη επέκταση του Ε.Μ.Α.Κ., το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η ανακοίνωση

Εν μέσω θέρους αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να μεθοδεύσει την επέκταση της δυναμικότητας του Ε.Μ.Α.Κ. κατά 200.000 τόνους απορριμμάτων. Όρισε συνεδρίαση για την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, στις 11:00 το πρωί, ελπίζοντας πώς δεν θα υπάρξει αντίδραση από τους εργαζόμενους.

Το ίδιο έργο είχε επιχειρήσει να προωθήσει και παραμονές του Πάσχα η Ε.Ε. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αλλά λόγω της αντίδρασης των εργαζομένων δεν κατέστη δυνατό. Τώρα το προσπαθεί εκ νέου, ένα περίπου μήνα πριν παραδώσει τα καθήκοντα της δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα, όπως και υπόνοιες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Το Ε.Μ.Α.Κ. είναι Εργοστάσιο Επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και βιοαποβλήτων, με σκοπό την ανακύκλωση, την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού και δευτερογενών καυσίμων (RDF/SRF), ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή. Η κατασκευή του κόστισε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ και από το 2010 η διαχείρισή του γίνεται από κοινοπραξία εργολάβων, με προεξάρχουσα την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. του Ομίλου Μπόμπολα. Οι πολίτες της Αττικής, μέσω των Δήμων και του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., επιβαρύνονται με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο (πάνω από 12 εκατ. ευρώ το 2018) με μηδαμινά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, το 2018 με στοιχεία του ίδιου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., στο Ε.Μ.Α.Κ. εισήλθαν 312.000 τόνοι (248.600 τόνοι σύμμεικτα, 57.400 τόνοι πράσινα και 6.200 τόνοι προδιαλεγμένα οργανικά και ανακυκλώσιμα απορρίμματα). Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ανάκτηση που υπήρξε δεν ξεπερνά το 16%, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού να αφορά το δευτερογενές καύσιμο SRF, που οδηγήθηκε για καύση στην τσιμεντοβιομηχανία. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων «προϊόντων» του Ε.Μ.Α.Κ. οδηγήθηκε για ταφή στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν, ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν έχουν επέμβει ακόμη οι Οικονομικοί Εισαγγελείς.

Scroll to Top