Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν στα ύψη στην Ευρώπη, πολλοί άνθρωποι εξετάζουν πολλαπλά μέτρα για να διατηρήσουν τα σπίτια τους δροσερά. Το κλείσιμο των παραθύρων για να διατηρείται ο αέρας δροσερός και το κλείσιμο των κουρτινών και των περσίδων μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό.


Το Digital Journal ακούστηκε από τους Unbeatable Blinds με μερικές συμβουλές για την ψύξη του σπιτιού.

Μια ιδέα είναι η μετάβαση από τα κανονικά στόρια ή κουρτίνες σε θερμικά στόρια ή κουρτίνες.

Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα της θερμότητας που εισέρχεται σε ένα σπίτι έως και 75 τοις εκατό.

Η χρήση τέτοιων μπλοκ παραθύρων μπορεί επίσης να μειώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό μπορεί να φαίνεται αδιανόητο δεδομένου ότι οι θερμικές περσίδες τείνουν να συνδέονται με τη ζεστασιά.

Ωστόσο, τα θερμικά στόρια μπορούν να είναι αποτελεσματικά τους θερμότερους, καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούν να αντανακλούν τη θερμότητα και το φως του ήλιου, αποτρέποντας τον άβολα ζεστό χώρο. Το άνοιγμα των παραθύρων είναι ένας συνηθισμένος τρόπος που οι άνθρωποι προσπαθούν να ψύξουν τα κτίρια. Ωστόσο, ο αέρας μέσα θα είναι εξίσου ζεστός με τον εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Science Alert, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη θερμότητα έξω είναι με καλή μόνωση και καλά τοποθετημένα παράθυρα.

Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται από την Δρ Ana Souto, μια κύρια λέκτορα στη σχολή αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και δομημένου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent. Σύμφωνα με την The Guardian, η πραγματική της εμπειρία στο να διατηρείται ψύχραιμη προέρχεται από το γεγονός ότι είναι Ισπανίδα.

«Κλείστε τα πάντα», συμβουλεύει. «Μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί – μέχρι τις 9 π.μ. περίπου – όταν είναι δροσερό, αλλά διαφορετικά να τα κρατάτε κλειστά.

Ο χώρος μου είναι σαν σπήλαιο, αλλά λειτουργεί». Γιατί όταν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξετε τα παράθυρα, το να κρατάτε τα παράθυρα στραμμένα προς την κατεύθυνση του ανέμου βοηθά να δροσίζονται τα δωμάτια με το αεράκι.

Επιπλέον, η ύπαρξη δύο παραθύρων σε δύο απέναντι τοίχους βοηθά σε αυτό ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχει συνεχής ροή ανέμου στο δωμάτιο, μειώνοντας τον χρόνο παραμονής του ζεστού αέρα. Όσον αφορά τη σχεδίαση, οι περσίδες με επίστρωση αλουμινίου με κυψελωτές τσέπες είναι αποτελεσματικές στη ρύθμιση της θερμοκρασίας καθώς παγιδεύουν τον αέρα μέσα.

Αυτό δημιουργεί ένα θερμικό φράγμα μεταξύ του παραθύρου και του σπιτιού σας, μειώνοντας την απώλεια θερμότητας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η επίστρωση αλουμινίου βοηθά στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός. Για να λειτουργούν αποτελεσματικά, οι θερμικές περσίδες θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε ένα παράθυρο και να τοποθετούνται μέσα στην εσοχή καθώς αποτρέπουν τα ρεύματα θερμότητας. Για να είναι πιο αποτελεσματικά τα blinds, θα πρέπει να είναι πλήρως κλειστά καθώς τυχόν κενά θα θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά τους.

Επιπλέον, για να βοηθήσουν στην προσπάθεια ύπνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι περσίδες δροσίζουν τις θερμοκρασίες σε ένα σπίτι εμποδίζοντας τις έντονες ακτίνες του ήλιου και τον ζεστό αέρα και βοηθούν στο να μπλοκάρουν το φως και τον ήχο. Οι περσίδες μείωσης θορύβου μπορούν να βοηθήσουν όσους ζουν σε πολυάσχολο περιβάλλον.