Ύστερα από μια μαραθώνια συνάντηση η οποία είχε διάρκεια περίπου έξι ώρες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για την περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία. 

Κατά την διάρκεια κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της συνάντησης των δύο αντρών, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία συχνά έχει διαφωνίες με την Τουρκία για τη Συρία, αλλά «οι δύο χώρες πάντοτε κατόρθωναν να βρουν κοινό έδαφος κι αυτό συνέβη και σήμερα».

«Ελπίζω αφενός ότι οι σημερινές συμφωνίες θα λειτουργήσουν ως μια καλή βάση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης της Ιντλίμπ και θα θέσουν ένα τέλος στα δεινά του άμαχου πληθυσμού», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, «και αφετέρου πως οι συμφωνίες μας θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα διευκολύνει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Παράλληλα, απεύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στη συνέχεια λεπτομέρειες της συμφωνίας η οποία εκτός της κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει κοινές περιπολίες και δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν στο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στην επαρχία Ιντλίμπ στην περιοχή του αυτοκινητοδρόμου Μ4 (μήκους 120 χλμ), ο οποίος θα αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο και θα έχει εύρος έξι χιλιομέτρων προς τον Βορρά και έξι χιλιομέτρων προς τον Νότο. Οι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του διαδρόμου ασφαλείας θα συμφωνηθούν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας σε διάστημα επτά ημερών.

Επίσης, προβλέπεται πως Ρωσία και Τουρκία θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου τις κοινές περιπολίες στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη Συρία από τον οικισμό Τρούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την πόλη Σαρακέμπ έως το οικισμό Αίν Ελ Χαμπρ.

Παράλληλα, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν ως προς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στην ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 6 Μαρτίου. «Συμφώνησαν…να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες κατά μήκος της υπάρχουσας γραμμής επαφής στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ από τις 00:01 στις 6 Μαρτίου του 2020» αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Η Μόσχα και η Άγκυρα διακηρύσσουν την αποφασιστικότητα τους να εξαλείψουν όλες τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς οι απειλές σε βάρος πολιτών και υποδομών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με οποιεσδήποτε προφάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, η Ρωσία και η Τουρκία τάσσονται υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Τέλος, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «Η διένεξη στη Συρία δεν έχει στρατιωτική λύση και πρέπει να διευθετηθεί ως εξέλιξη πολιτικής διαδικασίας, που θα υιοθετήσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι συνομιλίες αυτές σηματοδότησαν τη δέκατη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τον τελευταίο χρόνο για το θέμα της Συρίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι δύο πλευρές είχαν έρθει σε συμφωνία στο Σότσι της Ρωσίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας με αφορμή την τύχη των Κούρδων ανταρτών.