Συρία: Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας

Ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας σε τομέα που αναμένεται να μετατραπεί σε «ζώνη ασφαλείας».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έξι τουρκικά θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα για να συναντηθούν στη Συρία με τον αμερικανικό στρατό για την πρώτη τους κοινή περιπολία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συναφθεί από τις 7 Αυγούστου.

Λίγο νωρίτερα και το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία για να αρχίσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αυτή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στην τουρκική μεθόριο και τις ζώνες στη Συρία, που ελέγχονται από την – υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον – κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει εύρος 32 χιλιομέτρων.

Αν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει τον έλεγχο αυτής της «ζώνης», ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.

Scroll to Top