Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων δείχνoυν να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Άλλωστε, οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να ενδίδει στο συνεχές φλερτ της Κουμουνδούρου. Ο κίνδυνος της κυβερνητικής αστάθειας, καθώς η χώρα απέχει ουσιαστικά περίπου 9 μήνες από τις κάλπες, πυροδότησε τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο», καθώς η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να έχει δηλώσει πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή, όμως τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, ενώ δεν πιστεύει στις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων στην χώρα μας, καθώς όπως έχει υποστηρίξει, δεν παράγουν άμεσα αποτελέσματα.

Επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών;
Όλα πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Η απάντηση που θα δώσει θα καθορίσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού απέναντι στο επίμαχο ζήτημα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τέτοιου είδους αλλαγές στενεύουν.

Η ΝΔ διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει όμως από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ούτως ή άλλως ο κυβερνητικός σχεδιασμός έκανε λόγο για διπλές κάλπες λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, με το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο έως αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως άμεσα θα προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε το κυβερνών κόμμα. Για να υπάρξει έστω και οριακή αυτοδυναμία, απαιτείται ποσοστό άνω του 37% στην περίπτωση που τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά 8%. Όσο το ποσοστό αυτό θα μειώνεται, τόσο θα αυξάνεται και ο πήχης για την αυτοδυναμία. Γι’ αυτό το πιθανότερο σενάριο είναι να ξαναγυρίσουμε στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα και στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.