Τάσος Γαϊτάνης: Η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς στην κοινωνία

Το κόμμα πρέπει να συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς στην κοινωνία» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης «να συνεχίσει να είναι τόπος διαλόγου αλλά και ένα κόμμα ανοικτό προς όλους». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα «πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, αλλά και να εξηγεί στους πολίτες τα πεπραγμένα της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για το Ελληνικό, ο Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα, δηλώνει ότι «η κυβέρνηση ήρε όλα τα εμπόδια» και εκτιμά ότι «σύντομα ο επενδυτής θα ξεκινήσει τις εργασίες».

Σχολιάζοντας το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια χαοτική κατάσταση και κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο hot-spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο, εκτιμά ότι «η φοιτητική κοινότητα είναι πλέον ώριμη σε αυτό το θέμα» και προβλέπει ότι «δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις καθώς η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση θα βελτιώσει το πανεπιστήμιο».

Για τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών, ο Τάσος Γαϊτάνης δηλώνει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για τη ΝΔ η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και τονίζει ότι «από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης περισσότεροι αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους και η διαδικασία πρόσληψης 1.500 νέων αστυνομικών είναι σε εξέλιξη».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δηλώνει ότι αποτελεί «ένα ακόμα θέμα για το οποίο θα πρέπει να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ» και εξηγεί: «Πάνω από όλα θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απολογείται διότι, όπως είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο αρμόδιος υπουργός και ο διοικητής της ΔΕΗ γνώριζαν από το 2018 για τα μεγάλα οικονομικά θέματα της επιχείρησης και δυστυχώς δεν έλαβαν μέτρα. Αντίθετα, επειδή ήξεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές, άφησαν το πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση».

Ακολουθεί η συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ, Τάσο Γαϊτάνη, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Γαϊτάνη, προέρχεστε από την τοπική αυτοδιοίκηση και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές είσαστε υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο τομέα. Προ ημερών τοποθετηθήκατε στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω: δεν θα ήταν πιο «ελκυστική» μια θέση στην κρατική μηχανή από μία αμιγώς κομματική θέση;

Απ: Όλα τα στελέχη είμαστε στη διάθεση του πρωθυπουργού για να υπηρετήσουμε την κοινή προσπάθεια. Σε ό,τι με αφορά, ο πρωθυπουργός μου πρότεινε να αναλάβω την άκρως τιμητική και υπεύθυνη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Συντάχθηκα λοιπόν σε αυτόν τον αγώνα και από αυτή τη θέση θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα καταφέρω.

Ερ. Τι ρόλο πιστεύετε ότι πρέπει να παίξει το κόμμα αναφορικά με την κυβέρνηση της ΝΔ;

Απ: Το κόμμα πρέπει να συνεχίσει να είναι σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Πρέπει να συνεχίσει να είναι τόπος διαλόγου αλλά κι ένα κόμμα ανοιχτό προς όλους. Στη σημερινή εποχή, όπου η ΝΔ έχει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, το κόμμα πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, αλλά και να εξηγεί στους πολίτες τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση επιθυμία του προέδρου μας είναι το κόμμα να συνεχίσει την προσπάθεια- και βλέπετε ότι με την ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ κλιμάκια στελεχών μας βρίσκονται κι εφέτος σε νομούς και των τριών περιφερειών της Βορείου Ελλάδος. Η προσπάθεια δεν σταματά ούτε μετά τις εκλογές.

Ερ. Οι μετεκλογικές αυτές περιοδείες τι στόχο έχουν ;

Απ: Οι περιοδείες έχουν στόχο να καταστήσουν σαφές ότι το κόμμα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, μας δίνουν την ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματα των φορέων και των πολιτών και να εξηγήσουμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Όπως σας είπα και προηγουμένως, η Νέα Δημοκρατία είναι ενεργό κόμμα.

Ερ. Ως υποψήφιος στο Νότιο Τομέα θα ήθελα να σας ρωτήσω για το Ελληνικό: πιστεύετε ότι σύντομα θα μπουν οι μπουλντόζες ώστε να ξεκινήσει το έργο;

Απ: Το Ελληνικό είναι μια εμβληματική επένδυση που αφορά όχι μόνο το Νότιο Τομέα της Αθήνας αλλά ολόκληρη την Αττική. Η κυβέρνηση ήρε όλα τα εμπόδια, οι απαιτούμενες ΚΥΑ υπεγράφησαν και ο διαγωνισμός για το καζίνο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου. Πιστεύω λοιπόν πως σύντομα ο επενδυτής θα ξεκινήσει τις εργασίες.

Ερ. Κύριε Γαϊτάνη, αναφορικά με το προσφυγικό -το οποίο όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε έξαρση- τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;

Απ: Ειδικά σε αυτό το θέμα, η κυβέρνηση παρέλαβε μια χαοτική κατάσταση. Η χώρα έχει μετατραπεί, από το ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα τεράστιο hot-spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών. Θλιβερά στρατόπεδα με απάνθρωπες συνθήκες έπαιζαν το ρόλο των δομών. Με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπάρχουν συστήματα διαχείρισης των προσφύγων και υπάρχουν ελλείψεις στις βασικές υποδομές παρακολούθησης των θαλάσσιων ροών. Επίσης είναι χρονοβόρο το πλαίσιο χορήγησης ασύλου και ελάχιστος ο αριθμός των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία. Υπό αυτές τις συνθήκες η διαχείριση που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ήδη από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανακοινώθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νήσων, η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, αλλά και η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται περισσότερο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αλλά και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και στην αρχή της υπευθυνότητας. Η αλληλεγγύη έχει να κάνει με τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ειδικά μεταξύ των χωρών της συνθήκης του Σέγκεν, ενώ η υπευθυνότητα αφορά τη συμμετοχή της Ευρώπης στην καλή φύλαξη των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Ερ. Κύριε εκπρόσωπε, περιμένετε αντιδράσεις από την φοιτητική κοινότητα αναφορικά με την άρση του ασύλου που ψηφίστηκε εν μέσω θέρους;

Απ: Θεωρώ ότι η φοιτητική κοινότητα είναι πλέον ώριμη σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο. Με τη ρύθμιση που ψήφισε προασπίζεται ουσιαστικά η ακαδημαϊκή ελευθερία και η διακίνηση των ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο αποδίδεται οριστικά στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του. Συνεπώς δεν περιμένω αντιδράσεις. Η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση θα βελτιώσει το πανεπιστήμιο.

Ερ. Στα θέματα ασφάλειας που τόσο επένδυσε προεκλογικά η ΝΔ οι πρώτες σας ενδείξεις είναι θετικές;

Απ: Τόσο στον προεκλογικό χρόνο, όσο και μετεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε ψηλά στις προτεραιότητές της το θέμα της ασφάλειας. Για εμάς η ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας. Όταν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς, τότε ένα κυριαρχικό τους δικαίωμα παραβιάζεται. Συνεπώς παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτόν το στόχο. Είδατε ότι από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, περισσότεροι αστυνομικοί βγήκαν στο δρόμο και η διαδικασία πρόσληψης 1.500 νέων αστυνομικών είναι σε εξέλιξη. Η δική μας κυβέρνηση αφήνει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και παράλληλα φροντίζει να της παρέχει όλα εκείνα που χρειάζεται για να την κάνει. Συνεπώς πιστεύω ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

Ερ. Τα Εξάρχεια, για παράδειγμα, θα επανέλθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μια κανονικότητα, εκτιμάτε;

Απ: Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν άβατα. Το ίδιο ισχύει και για τα Εξάρχεια. Η Αστυνομία λοιπόν και οι Αρχές γενικότερα θα κάνουν τη δουλειά τους. Σκοπός είναι να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα το σχόλιό σας για τη ΔΕΗ και την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές. Αυτό είναι δίκαιο έναντι των ασυνεπών;

Απ: Η ΔΕΗ είναι ένα ακόμα θέμα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απολογείται. Η απελθούσα κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης από 1,9 δισ. ευρώ το 2014 στα 0,3 δισ. ευρώ το 2019 και για το γεγονός ότι πήρε την επιχείρηση με κέρδη το 2014 και την παρέδωσε με ζημιές περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ. Πάνω από όλα, όμως, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απολογείται διότι, όπως είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο αρμόδιος υπουργός και ο διοικητής της ΔΕΗ γνώριζαν από το 2018 για τα μεγάλα οικονομικά θέματα της επιχείρησης και δυστυχώς δεν έλαβαν μέτρα. Αντίθετα, επειδή ήξεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές, άφησαν το πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση. Έτσι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται να επιλύσει αυτό το καυτό ζήτημα. Όπως έχει τονιστεί αρμοδίως, θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μείνει η ΔΕΗ όρθια- και θα μείνει. Πράγματι η μείωση του ποσοστού της έκπτωσης συνέπειας είναι ένα από τα μέτρα που απαιτούνται για το σκοπό αυτό, αλλά δεν είναι το μόνο. Πλάτη για τη σωτηρία της επιχείρησης θα βάλουμε όλοι. Και οι εργαζόμενοι και η βιομηχανία και το ελληνικό Δημόσιο. Το κύριο είναι ότι η αύξηση του βασικού τιμολογίου εξισορροπείται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Τέλος, μη ξεχνάτε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει το κυνήγι στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι τελικά αυτή είναι μια πολιτική δικαιοσύνης, ειδικά έναντι των συνεπών καταναλωτών.

Scroll to Top