Το Νορβηγικό Συμβούλιο Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στην Ναργκίς Μοχαμαντί για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν.

Η Μοχαμαντί βρίσκεται στη φυλακή και η βράβευσή της τον Δεκέμβριο θα εξελιχθεί σε θρίλερ, με τον επικφελής της επιτροπής των Νόμπελ, Berit Reiss-Andersen να αναφέρει «πως η σωστή απόφαση είναι ιρανικές αρχές να την αποφυλακίσουν, ώστε να παραλάβει το βραβείο».

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», ανέφερε η επιτροπή.

Η Ιρανή ακτιβίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναργκίς Μοχαμάντι καταδικάσθηκε από ιρανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 8 ετών και 70 μαστιγώματα, όπως ανακοίνωσε ο σύζυγός της Ταγί Ραχμάνι, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Γαλλία.

Η Ναργκίς Μοχαμάντι, εκπρόσωπος του Κέντρου Υπερασπιστών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ιδρύθηκε από την βραβευμένη με Νόμπελ ειρήνης Σιρίν Εμπάντι, έχει συλληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Αποφυλακίσθηκε τον Οκτώβριο 2020 έπειτα από φυλάκιση 5 ετών και καταδικάσθηκε και πάλι τον Μάριο 2021 σε 30 μήνες φυλάκισης και 80 μαστιγώματα για «προπαγάνδα κατά του πολιτικού συστήματος» του Ιράν, δυσφήμηση και «στάση» κατά των σωφρονιστικών αρχών.

Κατηγορήθηκε ότι δημοσίευσε ανακοίνωση κατά της θανατικής ποινής και ότι οργάνωσε καθιστική διαμαρτυρία κατά την διάρκεια της κράτησής της στην φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Δείτε την σχετική ανάρτηση του Norwegian Nobel Committee: