Είναι αλήθεια πως η Εκκλησία έχει αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ να σχεδιάσει και να προχωρήσει διαγωνισμό για την αξιοποίηση των 80 στρεμμάτων γύρω από το Ορφανοτροφείο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης;

Οι πληροφορίες φέρνουν την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει στο συγκεκριμένο σχέδιο. Προέβλεπε πως η Εκκλησία θα διατηρήσει την ψιλή κυριότητα και το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει την εκμετάλλευση ώστε να έχει και έρεισμα για να προχωρήσει το διαγωνισμό.

Αν ισχύουν όσα κυκλοφορούν εδώ και ημέρες για το συγκεκριμένο deal, είναι απορίας άξιο γιατί δεν το ανακοίνωσαν από το ΤΑΙΠΕΔ. Υποτίθεται πως το Ταμείο ιδρύθηκε προκειμένου να αξιοποιηθεί με διαφάνεια η κρατική περιουσία. Δεν πρέπει, άραγε, να μαθαίνουμε και για τις «άλλες δουλειές» που αναλαμβάνει ώστε να έχει λόγο ύπαρξης τώρα που τελειώνουν – λέμε τώρα – οι ιδιωτικοποιήσεις; Δε γνωρίζουμε, βεβαίως, τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τη συνεργασία ΤΑΙΠΕΔ – Εκκλησίας. Γνωρίζουμε πως έχει προαναγγείλει μεγάλες αλλαγές στο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, για παράδειγμα, με τα περιφερειακά λιμάνια.

Η ιεραρχία δεν έχει κρύψει τα σχέδια για αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτει στην Αττική Ριβιέρα. Με κάθε ευκαιρία ο στενότατος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, τέως Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και νυν μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος υποστηρίζει πως πρέπει να λυθούν τα διάφορα ζητήματα με τη δασική υπηρεσία, τους δήμους και το δημόσιο, ώστε να παραχωρηθεί π.χ. η έκταση των 1.800 στρεμμάτων στη Φασκομηλιά, τα 80 στρέμματα του Ορφανοτροφείου, κ.α. Ειδικά για την Φασκομηλιά είχε δηλώσει πως είχαν κατατεθεί προτάσεις από Ρώσους και Αραβες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται να αξιοποιηθούν, μέσω πολυετών συμβάσεων παραχώρησης, μόνο τμήματα των εκτάσεων που δεν είναι δάσος. Ειδικά για το Ορφανοτροφείο είχε τονίσει πως η αξιοποίηση της υπόλοιπης έκτασης θα στηρίξει και τα έσοδά του ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.