Τέσσερις Τουρκο-Έλληνες βουλευτές εισήλθαν στο ελληνικό κοινοβούλιο στις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα» γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Türkiye  «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης πέτυχαν να στείλουν τέσσερις βουλευτές στη βουλή».

Επικαλούμενη η Turkiye το ρεπορτάζ του κρατικού Anadolu λέει ότι «βουλευτές εξελέγησαν ο Οζγκούρ Φερχάτ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Μπουρχάν Μπαράν από το Κόμμα ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη». Πέραν αυτών όμως αναφέρεται συγκεκριμένα και στον Ιλχάν Αχμέτ, εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη για τον οποίο αναφέρει πως «διαγράφηκε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης πέρυσι», χωρίς να αναλύει βέβαια τον λόγο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Φερχάτ μπαίνει στη Βουλή, ενώ οι άλλοι τρεις είχαν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει το Anadolu «o Φερχάτ και ο Αχμέτ εξελέγησαν στη Ροδόπη, ενώ ο Ζεϊμπέκ και ο Μπαράν στην Ξάνθη. Και οι δύο περιοχές βρίσκονται στη Δυτική Θράκη όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός τουρκικής κοινότητας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για τουρκική μειονότητα ενώ οι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ των οποίων οι δηλώσεις παρατίθενται μιλούν στους Τούρκους δημοσιογράφους για «τη μειονότητά μας».

Σύμφωνα με το Gazete Duvar «ο Φερχάτ είπε ότι η νίκη που κέρδισαν στη Ροδόπη είναι κάτι παραπάνω από συμβολική. ‘Ήρθαμε νούμερο ένα σε αυτές τις εκλογές στις οποίες αντικατοπτρίστηκε η ελεύθερη βούληση του λαού μας και η (τουρκική) μειονότητα μας έδωσε την υποστήριξη’, είπε, προσθέτοντας ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ‘για να εκπροσωπήσω τη μειονότητά μας’ στην ελληνική Βουλή».

Σύμφωνα πάλι με το Duvar που επικαλείται το Anadolu ο Μπαράν είπε ότι δύο Τούρκοι βουλευτές εξελέγησαν στην πόλη της Ξάνθης για άλλη μια φορά σε αυτές τις εκλογές, για τις οποίες ήταν περήφανοι.

Πάλι σύμφωνα με το ίδιο μέσο «ο Ζεϊμπέκ είπε ότι παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε σε όλη την Ελλάδα, η τουρκική μειονότητα τους εμπιστεύτηκε στην Ξάνθη. ‘Όπως περιμέναμε στη δική μας πόλη, η μειονότητα μας εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά. Ας είναι για το καλύτερο για τη μειονότητά μας. Όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη μειονότητά μας στο κοινοβούλιο’, είπε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει τοποθέτηση από τα τουρκικά ΜΜΕ που να αναφέρεται στον «διαγραμμένο από το γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ.