Βάρη-Βούλα – Βουλιαγμένη: Τίμησαν τον Έλληνα επιστήμονα Αριστείδη Πατρινό

Με μια λαμπρή τελετή ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης τίμησε χθες (Σάββατο 28/9/2019) τον Έλληνα επιστήμονα Αριστείδη Πατρινό ανακηρρύσοντάς τον επίτιμο δημότη του Δήμου.

Στο σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξήρε το έργο και την προσφορά του καθηγητή  κ. Πατρινού και παρουσίασε κάποιες σημαντικές στιγμές της σταδιοδρομίας του.

Ο Αριστείδης Πατρινός αναδείχτηκε ως αυθεντία στην επιστήμη της γενετικής και της δομικής βιολογίας με σημαντική συμβολή στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έργο ορόσημο της σύγχρονης βιολογίας.

Ποιος είναι ο κ. Αριστείδης Πατρινός

Ο Αριστείδης Πατρινός είναι ο γενετιστής πίσω από τη δημιουργία των πρώτων συνθετικών βακτηριδιακών κυττάρων στο J. Craig Venter Institute των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1947 και αποφοίτησε με άριστα από την Αμπέτειο Σχολή του Καϊρου το 1965. Σπούδασε μηχανολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα από όπου αποφοίτησε το 1970. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μηχανική των Ρευστών και στην Αστροναυτική στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ (Ph.D. 1975).

Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester (1975-1976) και ερευνητής σε θέματα κλιματικών αλλαγών στα Ερευνητικά Κέντρα Oak Ridge National Laboratory (1976-1980) του Τενεσσί και Brookhaven National Laboratory (1980-1988) της Νέας Υόρκης.

Από το 1988 έως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Βιολογικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας στην εποπτεία του τις ερευνητικές δραστηριότητες του τομέα της μικροβιακής έρευνας, της δομικής Βιολογίας, της πυρηνικής Ιατρικής καθώς και της παγκόσμιας περιβαλλοντικής αλλαγής. Από αυτή την στρατηγικής σημασίας θέση, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Το 2006 έγινε Πρόεδρος της εταιρείας Synthetic Genomics οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στην βιοτεχνολογία, στην ανάπτυξη της συνθετικής βιολογίας, σε ιατρικές εφαρμογές και στον τομέα της ενέργειας για την παραγωγής βιοκαυσίμων. Το Νοέμβριο του 2012 ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθυντής στο κέντρο CUSP (Center for Urban Sciences and Progress) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Έχει λάβει πλήθος βραβείων, χρυσών μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων μεταξύ των οποίων είναι και τρείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (Presidential Rank Award – 1999, 2001, και 2004). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την πρόοδο της επιστήμης, της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανολόγων Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας TEN (Tsakos Energy Shipping). Είναι συγγραφέας πλήθους επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Το Notianea.gr  ήταν εκεί και χαιρετίζει την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης γιατί οι αξίες πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμώνται και εν ζωή για να αποτελούν έτσι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες και τους νέους του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και δίπλα του ο διακεκριμένος επιστήμονας Αριστείδης Πατρινός που είναι από χθες επίτιμος δημότης του δήμου .

Scroll to Top