Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του στη «Βραδυνή της Κυριακής» αναφέρει ότι η Ελλάδα «προσβλέπει και επιζητά την καλή γειτονία με την Τουρκία», υπογραμμίζοντας «η Τουρκία, όμως, οφείλει να σεβασθεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθεί τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση».

Ερωτηθείς αν φοβάται πως μετά την Κύπρο και την παραβίαση της ΑΟΖ της, σειρά έχει η Ελλάδα και το Αιγαίο με κάτι αντίστοιχο απάντησε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο είναι παράνομες» και καλεί την γείτονα χώρα «να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες που δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα».

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκάθαρη θέση, η οποία αποτυπώνεται στα εξής: αυτά που μας ανήκουν, μας ανήκουν και σε καμία περίπτωση δεν πάμε να δώσουμε δικαιώματα σε κάποιον που δεν έχει σήμερα. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης» τόνισε.

Ο αναπληρωτής ΥπΕξ, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, είπε ότι συνεκμετάλλευση του πιθανού ορυκτού πλούτου του Αιγαίου «σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου είναι εκ προοιμίου εκτός οποιασδήποτε συζήτησης».

Ερωτηθείς αν ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των εξελίξεων και εξεύρεσης οριστικής λύσης, απάντησε: «Ελλάδα και Κύπρος διαχρονικά έχουν κοινή ανάγνωση των ζητημάτων ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην αρχή «η Λευκωσία αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί». Ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος την στιγμή που η Τουρκία στέλνει σωρηδόν ερευνητικά σκάφη εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η Ελλάδα απαντά με ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών, στην περιοχή των οποίων, βεβαίως, η Κύπρος είναι βασικό μέρος τους».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν καθαρή θέση αναφορικά με τη διεθνή συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως στα θέματα που μας αφορούν και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, εκφράζοντας ρητά τη διαφωνία τους με τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και προσθέτει ότι «στο ίδιο πλαίσιο παρότρυναν τις τουρκικές Αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μηνύματα που η Τουρκία οφείλει να λάβει υπόψη της».

Τέλος, τονίζοντας ότι το προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και επιρρίπτοντας αποκλειστικά τις ευθύνες για την διαχειριστική επιδείνωση της κατάστασης στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας ενδεικτικά την ελληνική πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για έναν αρτιότερο τεχνικά και πρακτικά μηχανισμό επιστροφών, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου».