Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοϊας ξεκίνησε και φέτος στις 13 Οκτωβρίου στην Τεργέστη και θα διαρκέσει 10 μέρες.

Η Barcolana διοργανώνεται κάθε χρόνο, τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου στην Τεργέστη και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 25.000 αθλητές της ιστιοπλοΐας και 250.000 θεατές, γεγονός που την καθιστά αναμφίβολα τη μεγαλύτερη και μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις διεθνώς.

Ξεκίνησε το 1969 κι έκτοτε έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη regatta παγκοσμίως και πέρυσι η Barcolana κατέκτησε πέρσι το βραβείο Γκίνες όταν αναγνωρίστηκε κι επισήμως ως «Ο μεγαλύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας» με 2.689 ιστιοφόρα και 16.000 ναυτικές συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο.

Το πού οφείλεται η επιτυχία της; Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με βεβαιότητα.

Ο αγώνας πρωτοξεκίνησε το 1969 και τότε συμμετείχαν μόλις 51 σκάφη, αριθμός ωστόσο ιδιαίτερα υψηλός για εκείνα τα χρόνια, με πρώτο νικητή το σκάφος Betelgeuse και κυβερνήτη τον Pietro Napp.

Για 10 ολόκληρα χρόνια, ως το 1979, η Barcolana δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας τοπικός αγώνας που σηματοδοτούσε όμως το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Το 1980, για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα, το τρόπαιο κερδίζει μία ξένη συμμετοχή, το σκάφος Rupe, με κυβερνήτες τους Γερμανούς Hoffmeister και Stadler. Ο αγώνας τότε λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα και κερδίζει το ενδιαφέρον των χορηγών, ενώ η συμμετοχή της Ιταλίας εκείνα τα χρόνια στο America’s Cup φαίνεται πως συνέβαλε με τον δικό της τρόπο στη διάδοση του αθλήματος στη γειτονική χώρα.

Τα υπόλοιπα; Είναι απλώς ιστορία!