Σε 543 ανέρχονται οι πολίτες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 40 ανήλικοι, που έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της τάξης στη Μιανμάρ, οι οποίες καταστέλλουν κάθε κινητοποίηση κατά του νέου στρατιωτικού καθεστώτος από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).
Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που έχουν σκοτωθεί διπλασιάστηκε τις τελευταίες δώδεκα ημέρες, σημείωσε παράλληλα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. “Είναι ιδιαίτερα φρικτό ότι πολλά από αυτά τα παιδιά σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, όπου θα έπρεπε να είναι προστατευμένα από κάθε κίνδυνο”, υπογράμμισε.
Οι διαδηλωτές βγήκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και πάλι στους δρόμους της Μιανμάρ συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις κατά της χούντας σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Μιανμάρ προειδοποίησε ότι «πλησιάζει λουτρό αίματος» λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος.
Η προειδοποίηση της Κριστίν Σρέινερ Μπρεγκίν έρχεται μετά την επίθεση του στρατού και των ένοπλων των εθνοτικών μειονοτήτων στις παραμεθόριες περιοχές. Τουλάχιστον 20 στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερα στρατιωτικά φορτηγά καταστράφηκαν σε συγκρούσεις με τον Στρατό Ανεξαρτησίας Kachin (KIA), μια από τις πιο ισχυρές ομάδες ανταρτών της Μιανμάρ, όπως ανέφεραν το DVB.
Η Μιανμάρ συγκλονίζεται σχεδόν καθημερινά από διαμαρτυρίες από τη μέρα που ο στρατός ανέτρεψε την δημοκρατικά κλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι την 1η Φεβρουαρίου επικαλούμενος αβάσιμες αξιώσεις απάτης στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Σου Κι και άλλα μέλη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) κρατούνται υπό κράτηση.
Η Κίνα πρέπει να παρέμβει
Η Κριστίν Σρέινερ Μπρεγκίν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο στρατός δεν ήταν ικανός να διαχειριστεί τη χώρα και προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο έδαφος θα επιδεινωθεί μόνο.
Το συμβούλιο πρέπει να εξετάσει να λάβει «σημαντική δράση» για να αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων, καθώς «πλησιάζει το λουτρό αίματος», δήλωσε.
Το συμβούλιο μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την ανησυχία του και έχει καταδικάσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών, αλλά απέρριψε τη σκληρή γλώσσα με το χαρακτηρισμό πραξικόπημα ή τις απειλές πιθανής περαιτέρω δράση λόγω ενστάσεων από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και το Βιετνάμ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τετάρτη την Κίνα, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα στη Μιανμάρ, να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να επηρεάσει τους υπεύθυνους για το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ενώ οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει έντονα το πραξικόπημα, η Κίνα ήταν πιο επιφυλακτική και ο ανώτερος διπλωμάτης της κυβέρνησης Γουάνγκ Γι ζήτησε σταθερότητα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από τη Σιγκαπούρη, Βίβιαν Μπαλακκρίνναν την Τετάρτη.
«Η Κίνα χαιρετίζει και υποστηρίζει την προσήλωση του ASEAN στην αρχή της μη παρέμβασης … και την« προσέγγιση του ASEAN »στο να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας της κατάστασης στη Μιανμάρ», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε δήλωση μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι οι υπουργοί «ζήτησαν την κλιμάκωση της κατάστασης, την παύση της βίας και την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών».
Η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) της οποίας είναι μέλος η Μιανμάρ, έχει τη δέσμευση να μην παρεμβαίνει στις υποθέσεις του άλλου, αλλά υπό την ηγεσία της Ινδονησίας, ορισμένες χώρες πιέζουν ενεργά τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη της κρίσης.
Ωστόσο, ο στρατός μέχρι τώρα εμφανίστηκε αδιαπέρατος από την εξωτερική πίεση.