Σκοπός της δράσης η ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας ιδιαίτερα για τις άνεργες γυναίκες, τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών των οποίων η διαρκής και επί μακρόν απομάκρυνση από την εργασία για οικογενειακούς ή άλλους λόγους δυσχεραίνει την πιθανότητα επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ). Συγκεκριμένα, στις ΠΑΠ συμπεριλαμβάνονται Αττική και Νότιο Αιγαίο.
Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η δράση υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:
α) Ο πρώτος κύκλος αφορά στη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
β) Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στη δημιουργία των
υπολοίπων θέσεων εργασίας έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης.
γ) Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται μετά την πάροδο 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης του προηγούμενου κύκλου. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής αιτήσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www. oaed.gr), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr) και στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr).
Επιχορήγηση επιχειρήσεων
Η δράση περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα κατά την υπόδειξή τους στις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στη δράση από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.
Οι επιλέξιμες δαπάνες δίνονται με τη μορφή επιχορήγησης και αφορούν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος του ωφελούμενου για 12 μήνες πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων μικτών αποδοχών, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας.
Η δράση υλοποιείται με εφαρμογή κλίμακας μοναδιαί-ου κόστους, σύμφωνα με τα με αριθμ. 15738/-05-02-2021 και 16581/11-2-2021 έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ), βάσει των οποίων το μοναδιαίο κόστος ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ημέρες) ανέρχεται στο ποσό των 933,00 € μηνιαίως.
Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό από 50% έως 75% της ως άνω κλίμακας μοναδιαίου κόστους.
Συγκεκριμένα η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας/ωφελούμενο ανέρχεται:
α) για τις άνεργες γυναίκες (όλων των κατηγοριών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% του μοναδιαίου
κόστους
(β) για τους άνεργους άνδρες, ως εξής:
(β1) για τους κοινούς ανέργους άντρες (έως 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας και ηλικίας έως 49 ετών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% του μοναδιαίου κόστους,
(β2) για τους άνεργους 50 ετών και άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του μοναδιαίου κόστους,
(β3) για τους μακροχρόνια ανέργους σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% του μοναδιαίου κόστους,
(β4) για τους μακροχρόνια άνεργους 50 ετών κι άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του μοναδιαίου κόστους.
Δικαιούχοι
1. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες σε Μετάβαση της χώρας.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης – ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού- είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.
Η ανωτέρω προϋπόθεση περί μη μείωσης προσωπικού θα πρέπει να τηρείται και για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έως την ημερομηνία έκδοσης της εγκριτικής απόφασης της επιχείρησης στη δράση.
3. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται:
α. η καταγγελία της σύμβασης εργασίας,
β. η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης από πλήρη
σε μερική ή σε εκ περιτροπής απασχόληση,
γ. η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου,
δ. η οικειοθελής αποχώρηση που λογίζεται ως καταγγελία σύμβασης, σύμφωνα με το αρ. 38 του ν.4488/2017 (Α΄137),
ε. η θέση εργαζόμενου σε διαθεσιμότητα
στ. η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης από την εργασία του Κεφαλαίου 325 του Α.Κ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση, προκειμένου να ενταχθεί στη δράση, θα πρέπει να καλύψει την μείωση του αριθμού των εργαζομένων, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Εάν η επιχείρηση έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα που έπεται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, δύναται να ενταχθεί στη δράση, εφόσον καλύψει τη μείωση έως την ημερομηνία της αξιολόγησης.