Oι δήμοι της Αττικής που ζητούν μειώσεις σε αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Τουλάχιστον 32 δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν ήδη καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022. 


Οι δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.

Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους δήμους λήγει κανονικά σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023. Ομως λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ζητούν να καταθέσουν πολλοί δήμοι το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία.

Δήμος Αθηναίων

Ηδη εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι 22 δήμοι έχουν ήδη ζητήσει ή αναμένεται να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σύμφωνα με την έκτακτη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022.

Ο Δήμος Αθηναίων, με επίσημο έγγραφο διατύπωσης γνώμης που φέρεται να έχει καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζει ότι, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει για τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών -όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η-1-2022- πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι σε όσες περιοχές του δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Η γνώμη του δήμου αφορά ουσιαστικά σε 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στις περιοχές αυτές, οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών που επιβλήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με την απόφαση του Ιουνίου του 2021 κυμαίνονται από 57,89% έως 115,63%!

Βάσει της γνώμης του δήμου, τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας φθάνουν έως 27,54%.

Γλυφάδα

Αμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές ζητεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας η αύξηση έφθασε ακόμη και το 81%. Οπως τονίζεται, ήδη από το καλοκαίρι, ο Δήμος Γλυφάδας έχει προχωρήσει σε διαβήματα διαμαρτυρίας και τώρα, με τη δυνατότητα για επαναξιολόγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, καταθέτει αρμοδίως αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Μοσχάτο-Ταύρος

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ήδη από τις 6 Ιουλίου 2022, οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.

Ραφήνα

Καταγγέλλεται αδικαιολόγητη αύξηση έως και 56% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες τιμές, όπως για παράδειγμα στη ζώνη Ζ, όπου η τιμή αυξήθηκε από τα 1.250 ευρώ ανά τ.μ. στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ., αναδεικνύοντάς τη στην υψηλότερη στο δήμο. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με την υπ’ αριθμ. 49/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου είχε ζητήσει την οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής, όμως δεν εισακούστηκε.

Παλλήνη

Ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, με εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, αιτείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε ολόκληρο τον Δήμο Παλλήνης στα ίδια επίπεδα πριν την αύξησή τους. Ο δήμαρχος Παλλήνης τόνισε ότι «η μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι απολύτως αναγκαία ώστε να αποτυπώνεται υγιώς η πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις και αδικίες, καθώς η αύξησή τους από την 1η Ιανουαρίου 2022 οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταβιβάσεων και σε παράλογη εκτίναξη των φορολογικών υποχρεώσεων».

9 δήμοι της Αττικής

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους δήμους της Αττικής που αποφάσισαν να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Ηράκλειο, το Χαλάνδρι, του  Ζωγράφου, το Καματερό, ο Αγιος Δημήτριος και η Αγία Βαρβάρα.

Scroll to Top