Ένα στα τέσσερα δεξαμενόπλοια που παραγγέλθηκαν το 2024 ανήκε σε ελληνικά συμφέροντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Veson Nautical. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στον τομέα μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ νέων παραγγελιών δεξαμενόπλοιων, με 435 παραγγελίες συνολικά, σημειώνοντας αύξηση περίπου 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η έκθεση που συντάχθηκε από τον τομέα δεδομένων της Veson, VesselsValue, επισημαίνει ότι η αύξηση στον τομέα των νεότευκτων δεξαμενόπλοιων οφείλεται στην υψηλή ζήτηση, την ανανέωση του στόλου και την προσαρμογή στους πράσινους κανονισμούς, καθώς και στην αυξανόμενη ζήτηση τόνων και τις ισχυρές τιμές μεταπώλησης.
«Ο τομέας των νεότευκτων δεξαμενόπλοιων παρουσίασε έντονη δραστηριότητα το 2024, κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς οι πλοιοκτήτες επιδίωκαν να ανανεώσουν τους στόλους τους με την πιο σύγχρονη τεχνολογία», δήλωσε ο Thomas Zwick, ανώτερος ναυτιλιακός αναλυτής της Veson Nautical.
Ωστόσο, αν και το 2025 ξεκίνησε με πιο αργούς ρυθμούς, αναμένεται αύξηση στις παραγγελίες, καθώς η ζήτηση παραμένει, αν και τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2024 δεν αναμένεται να επαναληφθούν.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η πλειονότητα των παραγγελιών που πραγματοποιήθηκαν φέτος ανήκει στον τομέα της κλάσης Handy, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 47% του συνολικού αριθμού με 204 παραγγελίες για τέτοιου είδους πλοία. Τα πλοία που παραγγέλθηκαν προέρχονται κυρίως από τον τομέα MR και είναι μικρότερα πλοία με επίστρωση, τα οποία παραγγέλνονται λόγω της ευελιξίας τους και της ικανότητάς τους να δραστηριοποιούνται σε ποικιλία τοποθεσιών.
Στη δεύτερη θέση, με 101 παραγγελίες, βρίσκεται ο τομέας Aframax/LR2, ακολουθούμενος από τα VLCC στην τρίτη θέση με 57 παραγγελίες, τα Suezmax στην τέταρτη θέση με 45 νέα πλοία και τα Panamax/LR1 στην πέμπτη θέση με 28 νέες παραγγελίες.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η πιο δραστήρια χώρα στον τομέα των νεότευκτων δεξαμενόπλοιων, με 113 παραγγελίες που καταγράφηκαν το 2024. Η Κίνα κατέχει τη δεύτερη θέση με 75 παραγγελίες, ενώ η Σιγκαπούρη ακολουθεί στην τρίτη θέση με 43 παραγγελίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 42 παραγγελίες και η Ιαπωνία στην πέμπτη θέση με 18 νέες παραγγελίες.
Κυρίαρχα τα κινέζικα ναυπηγεία
Τα ναυπηγεία της Κίνας κυριαρχούν στην αγορά παραγγελιών για νεότευκτα δεξαμενόπλοια, με συνολικά 322 παραγγελίες. Η Νότια Κορέα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 74 παραγγελίες, το Βιετνάμ στην τρίτη θέση με 25 παραγγελίες και η Ιαπωνία στην τέταρτη θέση με 12 παραγγελίες.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 2024 υπήρξε μια ισχυρή χρονιά για τον τομέα των δεξαμενόπλοιων, ωστόσο, μέχρι το τέλος του έτους, τα κέρδη είχαν υποχωρήσει και οι πωλήσεις μεταχειρισμένων πλοίων επιβραδύνθηκαν λόγω των πολύ υψηλών τιμών και της αδύναμης ζήτησης από την Κίνα. Η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση, ιδίως γύρω από την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια μεταβλητότητα.
Αν και το 2024 κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραγγελιών για δεξαμενόπλοια εδώ και αρκετά χρόνια, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ρυθμός των παραγγελιών παρουσίασε μείωση κατά τη διάρκεια του έτους, με περιορισμένη δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, σύμφωνα με την έκθεση.