Η Πραγματικότητα της Εκπαίδευσης: Μια Κριτική Ανάλυση
Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, αναφέρεται στην «μαγική εικόνα» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Αυτή η εικόνα «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της απαξίωσης και της υποβάθμισης που βιώνουμε στο χώρο αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παραστατίδης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι υπεύθυνη για το φιάσκο της κολλεγιοποίησης ανώτατης εκπαίδευσης, για τη ψήφο νόμων που δεν εφαρμόζονται (όπως η επαγγελματική εκπαίδευση και τα campuses), καθώς και για τη μείωση των επιδόσεων των μαθητών στον διαγωνισμό Pisa». Επιπλέον, αναφέρει την καλλιέργεια εδάφους για την εισβολή κερδοσκοπικών funds στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση.
Ο κ. Παραστατίδης παραθέτει συγκεκριμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού από την επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι «πολλά από όσα ανέφερε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια». Αναλυτικά:
- Δήλωση: ‘Η κατάσταση στα σχολεία μας είναι πολύ διαφορετική και έχει βελτιωθεί καθώς από το 2019 έχουμε προσθέσει 39.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη δύναμή μας’.
Aλήθεια: Η αριθμητική αυτή θυμίζει δημιουργική λογιστική: Παρόλο που προστέθηκαν 39.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) μειώνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. - Δήλωση: ‘Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στο ωρολόγιο πρόγραμμα όσον αφορά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα ύλης’.
Aλήθεια: Δεν έχει γίνει καμία μείωση ύλης μέχρι σήμερα. Μετά από έξι χρόνια κυβερνητικής θητείας το θέμα αυτό επανέρχεται ξανά.
- Δήλωση: ‘Συζητήσαμε σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών’.
Aλήθεια: Πρόκειται για μια αποτυχία του γραφειοκρατικού μοντέλου αξιολόγησης που δεν έχει οδηγήσει σε καμία βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Δήλωση:‘Αναφέρθηκα στις πολιτικές κατά του μπούλινγκ’.
Aλήθεια:‘Η αντιμετώπιση σχολικής βίας γίνεται κυρίως μέσω πλατφορμών χωρίς εθνική στρατηγική ή σαφή κατεύθυνση’.
Tέλος, ο κ. Παραστατίδης σημειώνει ότι «δεν προκαλεί έκπληξη η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο αποτυχημένο εγχείρημα ίδρυσης μη κρατικών ‘μη κερδοσκοπικών’ παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα», καθώς φαίνεται πως ακόμη και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δυσκολεύεται να υπερασπιστεί αυτήν την επιλογή.